Foto: Kees van der Veer
De Gerritshoeve bekijk alle Processen

Ontdekkingen van Architect Gijs de Waal

Sectie
Erfgoed
Gerritshoeve
Gepubliceerd op

De Gerritshoeve is een klassieke houten boerenschuur uit Haarlemmermeer. Deze wordt afgebroken, verplaatst en weer opnieuw opgebouwd tussen de kastanjebomen in Beukenhorst-West naast het station. Op deze nieuwe locatie transformeert de Gerritshoeve tot horecagelegenheid en vormt de entree van de nieuwe woonwijk Hyde Park. Een heel bijzonder project, dat wij op de voet zullen volgen.

Kees van der Veer
Kees van der Veer

26 maart

De schatten van de Gerritshoeve: Ontdekkingen van architect Gijs de Waal en fotograaf Kees van der Veer

Alle activiteiten vertragen wereldwijd. Zo ook het proces van afbouw en wederopbouw van de Gerritshoeve op een nieuwe plek, met een nieuwe functie. De gedroomde mooie voorjaarsdagen kunnen niet worden benut voor de demontage van de oorspronkelijke schuur. Wel kunnen we bijzondere beelden laten zien van de schatten die de Gerritshoeve prijs geeft als een tijdscapsule.

Kees van der Veer
Kees van der Veer

Sinds mensenheugenis laten we sporen na, tekenen op wanden, schrijven en kerven onze naam in steen en hout. Het moment in de tijd wordt heel zichtbaar – 1906 – naar alle waarschijnlijkheid aangevuld met een zwierig handschrift in potlood vlak voor WOII. Het waren momenten van belang voor deze schrijvers – waren het geliefden, werklieden, bewoners? Hun moment is vastgelegd, de dragers van de initialen worden niet vergeten.

Bij een reconstructie op weg naar een nieuwe bestemming die past bij deze tijd, hoort een zeer nauwkeurige studie op schaal. Vergelijk de constructie met de foto’s van de bestaande schuur in de slideshow. De Gerritshoeve krijgt een horecafunctie, vergaderruimtes en werkplekken. Circulariteit staat voorop.

Tijdens deze periode van afstand houden en bezinning, kijken we uit naar het moment waarop Gijs ons kan vertellen over de maquette, de plannen, het interieur en het verdere verloop van het proces.