©Braaksma&Roos

Nieuwbouw Haarlemmermeermuseum de Cruquius

Sectie
Erfgoed
Architectuurgids

Gelegen aan de rand van de Ringvaart staat het Rijksmonumentale stoomgemaal de Cruquius. Een kolos afkomstig uit de industriële revolutie waarin techniek en architectuur op indrukwekkende wijze samenkomt.

Tegenwoordig doet het dienst als museum en is het onlangs gefuseerd met Historisch Museum. Het nieuwe museum – Haarlemmermeermuseum de Cruquius – vestigt zich aan de flanken van het Rijksmonument en behoeft daarvoor aanvullende expositieruimte. Braaksma & Roos Architectenbureau realiseert het ontwerp voor de huisvesting van het nieuwe museum.

Alle collecties op één plek

Nieuwbouw brengt de collecties van Cruquius Museum, Historisch Museum en Meer-Historie samen op één locatie en daarmee kan de Haarlemmermeerse geschiedenis van 2000 jaar land, water en lucht integraal verteld worden. Als hét voorbeeld van hoe Nederlanders strijd voerden met het water en hoe op de gewonnen grond landbouwpioniers aan de slag gingen. Het unieke verhaal van de nationale luchthaven onder zeeniveau krijgt een prominente plek in de nieuwe presentatie.

Aanzicht entree ©Braaksma&Roos
Aanzicht entree ©Braaksma&Roos

Kijk hier naar de webcam op de bouwplaats!

Na realisatie van deze plannen kan de museumstichting meer bezoekers ontvangen, educatie-activiteiten uitbreiden en het cultureel ondernemerschap versterken. De herinrichting van het gemaal is voltooid, de voorbereiding voor de nieuwbouw in 2024 is in volle gang.

Axometrie ©Braaksma&Roos
Axometrie ©Braaksma&Roos

Vanuit het paviljoen is de focus op het iconische stoomgemaal gericht. De museumtuin sluit aan op het landschapsontwerp voor de nieuwe woonwijk Wickevoort, waarbij het Theehuis onderdeel uit maakt van het museumcomplex.

Detail gevel ©Braaksma&Roos
Detail gevel ©Braaksma&Roos