Foto: Thomas Lenden Photography

Ringbiënnale 2014

De eerste Ringbiënnale heeft de verwachtingen van de organisatoren overtroffen en het publiek aangenaam verrast. 'Ik heb een beeld van de polder van Haarlemmermeer gekregen, het is meer dan rechttoe rechtaan. Als je op de Ringdijk loopt zie je enorme verrassingen.'

Dat het landschap van Haarlemmermeer nog vele onbekende verhalen en gebieden kende, wisten de organisatoren van de Ringbiënnale al. In opdracht van de gemeente gingen Podium voor Architectuur, Museum de Cruquius, Historisch Museum Haarlemmermeer en Kunstfort bij Vijfhuizen op zoek naar de geest van Haarlemmermeer en hoe deze te vatten in een programma dat de polder, de pioniersverhalen en de bijzondere bedrijven tot hun recht zou laten komen. De eerste editie van de Ringbiënnale was zonder meer een groot succes: bijna alles was uitverkocht!

Voor iedereen wat te doen

De afgelopen twee weekenden kon het publiek deelnemen aan vierendertig verschillende programma-onderdelen op zeventien verschillende locaties. Buitenexposities en een concert geïnspireerd op het thema Geluidslandschappen. Een tractordans. Theatervoorstellingen FLY ME HOME en Bieten & Sagen. Een route Kringlopen in Haarlemmermeer, maar ook innovatie en duurzaamheid in het bedrijfsleven (route Het Nieuwe Kantoor). Een rondleiding met bioloog en ecoloog Franke van der Laan en in de tuinen van restaurant Vork & Mes.

Verschillende kunstenaars die op hun eigen manier keken naar het landschap: waden door de sloten, een Haarlemmermeerse Waterbibliotheek, performance in de polder of het brouwen van aardappelbier. Documentaires over ondernemers en inwoners van Haarlemmermeer gemaakt door leerlingen van het Kaj Munk College. En tenslotte ook nog een groot aardappelfeest in het centrum van Hoofddorp waar lokale telers en andere bedrijven hun (aardappel)producten lieten proeven.

Tractordans overview
Tractordans overview

Landschap, pioniersverhalen, historie en toekomst

In het landschap van Haarlemmermeer waren de verhalen door bewoners en de pioniers van vroeger en vandaag, maar ook het landschap voor velen een nieuwe ervaring. “Wat een persoonlijke verhalen en mooie verbindingen tussen de bedrijven in de route Kringlopen. Zo dicht bij huis en ik heb het nooit geweten!” “Zo gaaf dat ik mee heb gedaan aan FLY ME HOME. Vergeet ik nooit meer.” “Wat leuk om de boeren van Haarlemmermeer te zien. De Tractordans was echt een ode aan het oudste beroep in de polder.”

Tractordans
Tractordans

De Ringbiënnale 2014 werd georganiseerd door Kunstfort bij Vijfhuizen, Historisch Museum Haarlemmermeer, Museum De Cruquius en Podium voor Architectuur.

De titel ‘Ringbiënnale’ verwijst naar de Ringvaart en naar het voornemen om iedere twee jaar bijzondere routes uit te zetten in de polder van Haarlemmermeer.