Foto: Kees van der Veer

Volg de ontwikkelingen rondom de Gerritshoeve

Sectie
Erfgoed
Ontwerpen
Gepubliceerd op

De Gerritshoeve is een klassieke houten boerenschuur uit Haarlemmermeer. Deze wordt afgebroken, verplaatst en weer opnieuw opgebouwd tussen de kastanjebomen in Beukenhorst-West. Op deze nieuwe locatie transformeert de Gerritshoeve tot horecagelegenheid en vormt de entree van de nieuwe wijk Hyde Park. Een heel bijzonder project, dat wij op de voet zullen volgen. Bekijk hier de meest recente updates.

Kees van der Veer
Kees van der Veer

26 maart

De schatten van de Gerritshoeve: Ontdekkingen van architect Gijs de Waal en fotograaf Kees van der Veer

Alle activiteiten vertragen wereldwijd. Zo ook het proces van afbouw en wederopbouw van de Gerritshoeve op een nieuwe plek, met een nieuwe functie. De gedroomde mooie voorjaarsdagen kunnen niet worden benut voor de demontage van de oorspronkelijke schuur. Wel kunnen we bijzondere beelden laten zien van de schatten die de Gerritshoeve prijs geeft als een tijdscapsule.

Kees van der Veer
Kees van der Veer

Sinds mensenheugenis laten we sporen na, tekenen op wanden, schrijven en kerven onze naam in steen en hout. Het moment in de tijd wordt heel zichtbaar – 1906 – naar alle waarschijnlijkheid aangevuld met een zwierig handschrift in potlood vlak voor WOII. Het waren momenten van belang voor deze schrijvers – waren het geliefden, werklieden, bewoners? Hun moment is vastgelegd, de dragers van de initialen worden niet vergeten.

Bij een reconstructie op weg naar een nieuwe bestemming die past bij deze tijd, hoort een zeer nauwkeurige studie op schaal. Vergelijk de constructie met de foto’s van de bestaande schuur in de slideshow. De Gerritshoeve krijgt een horecafunctie, vergaderruimtes en werkplekken. Circulariteit staat voorop.

Tijdens deze periode van afstand houden en bezinning, kijken we uit naar het moment waarop Gijs ons kan vertellen over de maquette, de plannen, het interieur en het verdere verloop van het proces.

15 januari 2020

Fotograaf Kees van der Veer bezocht de Gerritshoeve op zijn originele locatie en trof daar een vervallen boerenschuur

Het idee voor de Gerritshoeve ontstond tijdens het Open proces Hoofddorp-Centraal waar Podium vier jaar lang bij betrokken was. Hier konden mensen meedenken over de toekomst van het gebied tussen het station en het centrum van Hoofddorp. Architect en horecaondernemer Gijs de Waal deed hieraan mee en zag mogelijkheden voor een laagdrempelige concept voor ontmoeting, flexwerken en een café-restaurant. De Waal heeft ervaring met het opzetten van horecazaken op bijzondere plekken. Zo is hij initiatiefnemer van Hanneke’s Boom in Amsterdam en Bret bij station Sloterdijk.

Nieuwe locatie Gerritshoeve
Nieuwe locatie Gerritshoeve

De transformatie van de Gerritshoeve is illustratief voor de bepalende rol die we erfgoed kunnen toekennen. De schuur krijgt een nieuwe gebruiksfunctie en is een beeldbepaler bij de entree van wat de dichtst bewoonde locatie van Nederland gaat worden, op 3 minuten van station Schiphol en 7 minuten van station Amsterdam-Zuid. Het wordt een toonbeeld van circulaire bouw en innovatieve installatietechnieken. Hoofddorp krijgt daarmee het Haarlemmermeerse icoon van de toekomst.

Het duurzame café-restaurant wordt 350 vierkante meter groot en er komt een terras met 300 plaatsen. De Gerritshoeve gebruikt zoveel mogelijk lokale producten. Het wordt een plek waar je kan lunchen, dineren en borrelen.

Impressie noordgevel Gerritshoeve
Impressie noordgevel Gerritshoeve

Volg het proces met ons mee!

Podium volgt samen met De Waal het proces van afbraak en wederopbouw door het maken van een filmisch verslag en procesfotografie door lokale fotograaf Kees van der Veer en jongeren. Verspreid over het jaar vinden lezingen op de bouwlocatie plaats over de methodiek en het behoud van bouwhistorische elementen in een toekomstbestendige versie. Bij de herbouw worden, aanvullend op het vaste team van De Waal, de historische partners en jongeren in de leeftijd 12-21 jaar betrokken. Een van de eindproducten is een filmische documentaire over het afbraak- en herbouwproces. De documentaire ontsluit hoe een participatieproces de prikkel kan zijn voor een ondernemende architect.

Planning

De bouw van de Gerritshoeve start in het voorjaar van 2021 en zal een jaar duren. Het restaurant opent zijn deuren in april 2022. Tijdens het proces vinden er regelmatig rondleidingen en bijeenkomsten plaats.

Impressie zuidgevel Gerritshoeve
Impressie zuidgevel Gerritshoeve