Foto: Kees van der Veer

Open Monumententour

Monumenten ontdekken, met pop up optredens en voorstellingen. Tijdens Open Monumentendag verkenden we het erfgoed van Haarlemmermeer per elektrische bus.

Onder begeleiding van Erfgoeddeskundige Kathrin Hannen werd naast de bus ook nog gefietst van Het Cultuurgebouw naar Festival Grazende Zwaan op Landgoed Kleine Vennep. Vanuit daar leidde de tour via de Ringdijk naar Fort bij Aalsmeer. Verzamelpunt was Galerie de Meerse waar alle deelnemers een rondleiding kregen door de tentoonstelling 'Kansen voor Erfgoed'. Tijdens de tussenstops werd verteld over typen boerderijen, het gebruik en de oorsprong. Op Landgoed Kleine Vennep en Fortboerderij Dijkzigt werden deelnemers getrakteerd op een speciaal samengesteld programma.

Foto: Podium voor Architectuur

Grazende Zwaan – Landgoed Kleine Vennep

Met Straattheater op Springtime zien bezoekers acrobatische perikelen van een man op zoek naar de liefde. Een man en een vrouw hangen aan industriële veren in een stalen constructie. Een visueel spektakel waarin de clichés zich opstapelen tot een tragikomisch liefdesverhaal.

Vervolgens maakten de deelnemers kennis met de ruimtelijke ervaring Windreizen. Een theatrale ervaring die ging over de plek en de wind. In een nieuw lichaam – gehuld in een speciaal ontworpen windpak – werden de polders van Park21 ervaren en de kracht van de wind die hier waait. Clarinde Wesselink ontwierp voor deze voorstelling 13 verschillende windkostuums. Elk kostuum bracht een andere ervaring van de wind teweeg.

Ook konden deelnemers op eigen ontdekkingsreis in de theatrale installatie SPOOR, bestaande uit 20 spiegelende kubussen in het landschap en een audiotrack. Tot slot verteld boer Dirk Molenaar zijn persoonlijke verhaal, de familiegeschiedenis op de boerderij.

Foto: Podium voor Architectuur

Fortboerderij Dijkzicht

Op Fortboerderij Dijkzicht waren we te gast in de monumentale Genieloods uit 1894. Boer Bos vertelde over zijn terugkeer naar de ouderlijke boerderij: ‘vooruit naar vroeger’. Daarnaast was er een rondleiding en ontmoeting met de Artist In Residence over de kunstinstallatie ‘Eigen retour vlucht’, een eigentijdse omreisgids voor bewoners van de regio Schiphol.

De installatie was gemaakt door AIR. Een groep ontwerpers / kunstenaars bestaande uit Jantine Hos, Marion van der Moolen, Nicole Mosch, Nanny Roed Lauridsen en Paul Bos. Het werk was zeer divers in uitvoering, van fotografie tot textiel en van beeldende kunst tot geluidskunst en taal.
Na afloop was er een proeverij uit eigen moestuin.

Foto: Podium voor Architectuur