Foto: Richard Proudley
Anders werken aan wonen bekijk alle Processen

Op zoek naar de waarde van jaren '80 wijken | Overbos

Sectie
Wonen
Erfgoed
Ontwerpen
Overbos
Participatie
Gepubliceerd op

Ruim veertig jaar geleden werden door heel Nederland veel nieuwe wijken op dezelfde manier ontworpen, gebouwd en bewoond. Haarlemmermeer heeft meerdere wijken uit die tijd, waaronder Overbos. Wat is in 2022 waardevol en hoe versterken we de waarde op weg naar de toekomst?

Onder moderatie van Daan Dekker bespraken bewoners, ontwerpers, denkers en doeners van de gemeente Haarlemmermeer en Ymere en diverse culturele & maatschappelijke organisaties de waardes van Overbos en maakten deze zichtbaar op de kaart in Kerkelijk Centrum De Ark op 10 maart 2022.

Met een geanimeerd openingswoord door Wethouder Wonen Fouad Sidali vervolgden we met presentaties vanuit onderzoek en opgroeien in jaren ’80-wijken. Er is veel herkeninning vanuit de jeugd, op visite komen. Iedereen heeft herinneringen aan een jaren '80 wijk.

Lidwine Spoormans

Lidwine is hoofd onderzoeker TUDelft. Zij presenteerde het onderzoek: Wat is de waardering van de jaren '70-/'80-wijken en wat kan de toekomstige waarde zijn? Dat maakt haar vraag extra bijzonder:

"Is dit nieuw erfgoed?"

Leila van Coeverden

Leila is opgegroeid in Hoofddorp en afgestudeerd bij Lidwine op Almere-Haven, met haar project Human Nature. Ook vertelde zij, nu als architect terugblikkend, over persoonlijke ervaringen met opgroeien in Bornholm.

"De stedenbouwkundige structuur bepaalde hoe ik opgroeide."

Richard Proudley

Richard is architect en opgegroeid in Overbos. Zijn afstudeerproject 'An (extra)ordinary row of houses', gebaseerd op persoonlijke herinneringen en verhalen en vormde een bijzondere inleiding op de wandeling door de wijk. Richard is samen met Milad Pallesh (opgegroeid in Linquenda in Nieuw-Vennep) betrokken bij het onderzoek Anders werken aan wonen, van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

"Alle huizen zijn hetzelfde behalve mijn huis, omdat ik daar ben opgegroeid."

Tijdens de wandeling kreeg iedereen de vraag: "Wat is de waarde?" Te benoemen tijdens de wandeling, te noteren op kaartjes. Met het verzoek om foto’s te maken. Na terugkeer prikten we de oogst op de wijkkaart; een zichtbare verslaglegging met ruimte voor alle deelnemers.

Waarden prikken op de kaart
Waarden prikken op de kaart

Remco Pols

Remco, Regiomanager van Ymere, sloot deze mooie lentemiddag af met het benoemen van de enorme oogst onder het genot van bitterballen uit Het Paradijs. Vanuit huidige waarden moeten we zoeken naar nieuwe waarden: voor jongeren en voor gezinnen. We luisteren goed naar bewoners. Hoe verder, wat moeten we behouden en wat kunnen we veranderen, maar vooral in kleine stapjes.

"Wij hebben hier 30 jaar gewoond, nu zijn anderen aan de beurt."

Na 10 maart

De gesprekken met bewoners gaan na 10 maart door. Podium voor Architectuur werkt met de architecten Richard Proudley en Milad Pallesh (opgegroeid in Overbos en Linquenda) aan een Ontwerpend Onderzoek.

We werken aan voorbeelden voor de toekomst: is dit wat we bedoelen?
Deze voorbeelden delen we met de gemeente en met Ymere. Het is belangrijke input voor mogelijke planvorming en beleid over naoorlogse wijken. Momenteel wordt in heel Nederland dergelijk onderzoek gedaan.

Verhalen over de wijk en een blik vooruit

Tot en met juni halen we verhalen op over de waarde van Overbos: het kan gaan over een herinnering, maar ook over het nu. Wat maakt het wonen in Overbos waardevol? Er is groen, rust en ruimte. Er zijn veel verschillende woningtypen. Passen de bewoners van nu bij de woningtypes van 40 jaar geleden? Hoe denken jongeren over wonen in Overbos, nu en over 10 jaar?

Dag van de Architectuur 18 juni: T-Huis

Wandelen door de wijk

Wat maakt de wijk een thuis? Wat maakt je huis tot thuis? Willen bewoners andere bewoners uit Haarlemmermeer meenemen op een wandeling door de wijk? Ter voorbereiding halen we verhalen op.

Dialoog op 18 juni – Hoe zit de wijk in elkaar?

Architecten Richard en Milad gaan met bewoners in gesprek over het functioneren van de wijk, het groen, het parkeren, de winkels, de bewoning. Wat gaat goed, wat kan beter, wat heeft aandacht nodig voor de toekomst?

De uitkomsten krijgen een vervolg met een ontwerpdialoog. Op zaterdag 10 september worden de ervaringen omgezet in beelden. Met foto’s, schetsen, moodboards en woorden.


De oproep voor 10 maart is uitgezet via het wijkcentrum, de wijkraad, de winkeliersvereniging en het netwerk in de wijk, met flyers en social media. De roep om betrokken te zijn - en om verhalen te delen - blijft.