Hoe was het hier vroeger?

Sectie
Leren
Erfgoed
Leren in de Metropo(o)lder

In dit project onderzochten jongeren de geschiedenis van hun eigen omgeving: Haarlemmermeer.

Langs de thema's 'inpolderen', 'verkeer en vervoer', 'verdediging en verzet' en 'wonen en werken' ontdekten zij wat hier vroeger is gebeurd, vanaf ongeveer 1830 tot nu.

De jongeren gingen in teams op zoek naar verhalen in de polder en maakten daar een audiotour van. Ze werden uitgedaagd vijf verschillende plaatsen op te zoeken in de polder waar op een pakkende manier een verhaal bij te vertellen was.

De jongeren bezochten het Historisch museum van Haarlemmermeer en maken daar kennis met de thema's inpoldering, verkeer en vervoer, verdediging en verzet en wonen en werken. Ze ontdekten wat er globaal over deze thema's te vertellen valt. Daarna maakten ze overwogen hun eigen keuze over welk thema ze verder wilden verkennen.

Beeld - Hoe was het hier vroeger?

Aan de hand van foto's uit verschillende bronnen maakten de teams hun eigen beeldessay. Ze maakten een selectie van beelden die ze wilden gebruiken, zetten deze in de goede volgorde en waren in staat om het verhaal te vertellen van het ene naar het andere beeld. De teams maakten vervolgens hun eigen 'kaart', met verschillende lagen door de tijd heen, waarop ze de belangrijkste dingen lieten zien die voor hun thema belangrijk waren (geweest).

Bekijk hier de opdracht zoals de leerlingen die kregen.