Voor de eerste boom was nog een machine nodig
Landschapsontwikkeling bekijk alle LIDM

Zuidfruit: bomen planten langs de IJtocht

Sectie
Leren in de Metropo(o)lder

Op woensdag 16 november hebben zo'n tweehonderd PO- en VO-leerlingen bomen geplant in de groenstrook aan de IJtocht. Na een korte speech door wethouder Mariëtte Sedée gingen de leerlingen onder leiding van de aannemer naar buiten om jonge bomen in de grond te zetten.

Wethouder Sedee tijdens toespraak
Wethouder Sedee tijdens toespraak

De PO-leerlingen die meededen, zitten op de Montessorischool Floriande. De deelnemende VO-leerlingen zijn van het Haarlemmermeer Lyceum, locatie Zuidrand. Het planten is onderdeel van een grotere groenontwikkeling van de gemeente. Tegelijk is het voor de VO-leerlingen onderdeel van een educatief project van de school, 'Zuidfruit', in opdracht van Podium voor Architectuur en in samenwerking met de groenexperts van de Gemeente Haarlemmermeer.

Deze dag was uitgeroepen tot Nationale Boomplantdag. Wethouder Sedée sprak haar enthousiasme uit dat zoveel leerlingen meededen.

Daarna begon het planten, op verschillende delen van de groenstrook langs de IJtocht, en met verschillende bomen. Wel inheemse bomen: onder meer eik, beuk, berk en esdoorn.

De leerlingen van het Lyceum hebben vooraf workshops gekregen van een landschapsecoloog en een landschapsarchitect. Zodat ze meer inzicht kregen in de verschillende typen groen, én meer inzicht in het ontwerpen van groengebieden.

Ze voeren de komende weken nog een ontwerpopdracht uit, om de strook met de bomen ecologisch waardevol en landschappelijk efficiënt te maken.

Binnenkort plaatsen we meer beelden van de bomenplant en van de ontwerpen van de leerlingen.

Het begin van een eikenbos
Het begin van een eikenbos