Foto: Loek van Vliet
Polderlintportret bekijk alle Processen

Xander Meijer

Sectie
Erfgoed
Polderlintportretten
Gesprekken
Participatie
Gepubliceerd op

Xander Meijer is mede eigenaar van Cape Karpa en de Farmkitchen, het nieuwe foodconcept van Jonathan Karpathios. Wat maakt werken op deze plek met uitzicht over de polderlinten bijzonder?

Cape Karpa zit in het vernieuwde Pharos gebouw. Wat dit gebouw bijzonder maakt is de plek en het vergezicht. Vooral vanaf de 19e verdieping heb je een enorm vergezicht op de omgeving. Je ziet de Randstad in het klein. Van Amsterdam tot Rotterdam en de duinen met de drukste snelweg van Nederland, de spoorverbinding, en Schiphol, dus je zit hier in de kern van logistiek en mobiel Nederland. Vanuit Pharos kun je letterlijk verder kijken. Maar je ziet ook de Geniedijk, waar Amsterdam eigenlijk begint. Een stuk historie, niet voor niets een Unesco monument. Het is letterlijk op de grens van Groot Amsterdam.

Xander Meijer
Xander Meijer

Daarnaast is Pharos met Cape Karpa een vergezicht, in healthy working. Met meer dan 20 innovaties gericht op het verbeteren van de energie en gezondheid van de mensen in Pharos. Het gebouw is bijna af en wordt echt sensationeel, een gevelrand die energie opwekt en daarmee onder andere ledlampen aanzet, geïoniseerde lucht waardoor de luchtkwaliteit Alpenfris is, een bloementuin op de gevel. En natuurlijk Cape Karpa met super lekker vers gezond eten, voor de lunch of om mee te nemen direct van de biologische boeren uit de Haarlemmermeer.

Jonathan Karpathios en zijn keukenteam komen met noviteiten zoals wondrous wraps, supersalads en vanaf december opent Cape Karpa de deuren ook voor bezoekers en de buurt en kan je hier co workplaces krijgen, eten en ontmoeten. Bijvoorbeeld in de circulaire vergaderzaal Dit alles past natuurlijk goed bij de ambitie van deze omgeving zoals Park 20|20, het eerste circulaire kantorenpark van Europa.

‘We hebben een grote weeffout in onze boekhouding, waarin welbevinden en gezondheid niet is opgenomen.’

Een kritische noot

We bouwen zo meteen alles vol in de buurt. Landbouwgrond verdwijnt voor ‘duurzame’ gebouwen. Die dan hun voedsel weer van ver halen. Een gemiddelde maaltijd legt 30.000 kilometer af. Daar is niks duurzaam aan. Dat moet en kan anders. Voedsel is misschien wel het meest wezenlijk voor ons leven. Goed eten geeft energie, samen eten is gezellig en verbindt, helemaal als het van producenten uit de buurt komt. De grond waar ons voedsel wordt verbouwd is cruciaal. De ecologie, de energie en gezondheid van de mensen zijn verbonden. En wat gebeurt er? We gaan ermee om alsof het allemaal bouwgrond is. Wat wij samen met bedrijven willen opzetten is een voedselsysteem dat er in de oorsprong voor zorgt dat de grond weer gezond en rijk wordt, daardoor vitaler voedsel produceert en dat voedsel weer verbinden aan lokale bedrijven.

Uitzicht Pharos Toren
Uitzicht Pharos Toren

De Farmkitchen

De Farmkitchen is een heel simpel idee dat dit bewerkstelligt. De eerste gaan we hier in de Haarlemmermeer neerzetten waarschijnlijk op Olmenhorst. Een keuken tussen ‘kringlooplandbouw’ boeren die op goede grond veel verschillende gewassen groeien. Groenten vol smaak. De boer oogst, de keuken maakt er de lekkerste voeding van, deze maaltijden bezorgen we naar locaties in de omgeving. Echte voeding, hyperlokaal, supervers, lekker en vol goede voedingswaarden. Als je dat proeft en ervaart wil je niet meer anders. Gisteren van het land nu op je bordje. Wij maken die keuken volledig circulair met nieuwe oplossingen voor de afvalstromen. Bijvoorbeeld met de biodigester die energie opwekt voor de keuken en compost levert voort het land, waardoor er een hele logische circulaire stroom ontstaat. Ook hier liggen uitdagingen, hoe kunnen wij voor dit circulaire concept bij de gemeente ruimte krijgen om dit neer te zetten?

Tegelijkertijd heb ik ontzettend veel mensen ontmoet bij de gemeente die willen helpen versnellen. Hoe mooi is het als we samen Haarlemmermeer uit laten groeien tot voorbeeldgebied in alle aspecten van circulariteit. Dan krijg je een gebied in ‘verbinding‘ waar het steeds aantrekkelijker wordt om te wonen, te werken, te eten en te leven. Het is ongelofelijk uniek wat de natuur ons biedt. Als je investeert in biodiversiteit, en de natuurlijke kwaliteit van onze bodem, dan levert dat goed voedsel op, voeding dat mensen vitaliseert.

Hoe mooi is het als we samen Haarlemmermeer uit laten groeien tot voorbeeldgebied in alle aspecten van circulariteit.

Ik gun de gemeente ook iemand die deelgebieden weet te integreren. Een helicopterview op de zorg en gezondheid (waar de kosten uit de klauwen lopen), onze leef- en werk omgeving, voedselproductie en lokale economie. Het is relatief snel te herstellen. Dat is het mooie van regeneratie. Genoeg voorbeelden in de wereld die herstel op alle deelgebieden aangeven.

Ik geloof in de kracht van elke regio. Hoe je dichtbij dingen op gang kan krijgen. Sterke lokale ecosystemen maken. Wij kunnen daar op ons gebied een katalysator voor zijn met de Farmkitchen↵