Jongeren ontwerpen bekijk alle LIDM

Sculpturen in de regio

De gemeente Haarlemmermeer is een groot openlucht museum. Binnen de gemeentegrenzen staan namelijk 152 sculpturen (beelden/installaties in de open ruimte). In samenwerking met de Gemeente Haarlemmermeer heeft Podium voor Architectuur een (corona-proof) ontwerpopdracht uitgezet onder verschillende scholen in de regio.

Hoe kunnen we jongeren betrekken bij de sculpturen in de Haarlemmermeer?

De sculpturen staan verspreid over de hele gemeente. En het krijgen van een overzicht is best lastig. Nu wil de gemeente toch graag alle sculpturen in beeld brengen en de zogenaamde CultuurAtlas, waarop alle sculpturen van de Haarlemmermeer genoemd staan, is niet meer compleet en verouderd.

Dus heeft de gemeente een opdracht uitgeschreven aan de scholen Hoofdvaart College en Kaj Munk College

Beeld: Kees van der Veer
Beeld: Kees van der Veer

De vraag van de gemeente

De vraag van de gemeente: adviezen voor nieuwe kunstwerken, aanpassingen in de ruimte van bestaande kunstwerken en een nieuw ontwerpvoorstel voor de website van de sculpturen.

Ter introductie van deze vraag maakte de wethouder Marja Ruigrok een filmpje met een toelichting op de opdracht. Podium voor Architectuur heeft dit naar een opdrachtbeschrijving en handleiding voor de leerlingen vertaald, zodat deze hiermee, onder begeleiding van de docenten, aan de slag kunnen.

Beeld: Kees van der Veer
Beeld: Kees van der Veer

De opdrachtomschrijving

'Verken welke sculpturen er in de Haarlemmermeer staan. Verdiep je tijdens de onderzoeksfase in één van de sculpturen en breng deze in beeld. Adviseer volgens de gemeente over een nieuw sculptuur en/of een nieuwe website. Maak in de ontwerpfase je eigen ontwerpvoorstel, kunstwerk of probeer een bestaand sculptuur uit te werken in een 3D print. Presenteer het advies tot slot in een kort filmpje.'

Verschillende fase

Het project bestaat uit verschillende fases: een onderzoeksfase, een ontwerpfase en een filmfase.

Per school worden de meest inspirerende resultaten uitgenodigd voor een online presentatie aan de adviescommissie

De leerlingen zitten momenteel in de afrondende fase en zij maken filmpjes met ontwerpadviezen voor de Gemeente.

Beeld: Kees van der Veer
Beeld: Kees van der Veer

De finale

Vind (online) plaats op vrijdag 27 november.

Tijdens de finale worden de winnende ontwerpvoorstellen van de twee scholen online gepresenteerd aan de adviescommissie van de wethouder. De beste adviezen worden vervolgens meegenomen door de commissie in de uitwerking van de website en nieuw te plaatsen sculpturen.


Het verloop van dit project en de filmpjes met adviezen en ontwerpvoorstellen van de leerlingen zullen binnenkort hier, op onze website te zien zijn.

We houden u op de hoogte!

Beeld: Kees van der Veer
Beeld: Kees van der Veer