Twee zomerexpo's in Het Cultuurgebouw

Wethouder Marja Ruigrok van Cultuur opende op maandag 11 juli de dubbelexpositie ‘Groeten uit Haarlemmermeer’ / ‘Van verrommeling naar verrijking' in de passage van Het Cultuurgebouw. 22 blow-ups van ansichtkaarten in combinatie met inzendingen van zeven amateur- en gelegenheidsfotografen die met opmerkzame blik naar de omgeving kijken.

Groeten uit Haarlemmermeer

Circa 65 leerlingen uit de eerste en tweede klas Technologie en Toepassing van het Kaj Munk College werkten in groepjes aan hun opdracht:

Kijk goed om je heen naar het landschap en naar de bekende forten, de gemalen en de Geniedijk. Denk ook aan de contour van de luchthaven, de boerderijen, de kassen, de logistieke hallen, de hoogspanningsmasten. Wat vind jij kenmerkend voor Haarlemmermeer?

Bewerk je foto met Photoshop en ontwerp een ansichtkaart: Groeten uit Haarlemmermeer.

In opdracht van: Podium voor Architectuur & Innovatie Cultuuronderwijs Pier K

Opening van de exposities door Wethouder Marja Ruigrok
Opening van de exposities door Wethouder Marja Ruigrok

Opdrachtgever voor de klas

Zowel technasium als Technologie en Toepassing (vmbo/mavo) heeft altijd de opdrachtgever voor de klas. Dat was Podium voor Architectuur i.s.m. Innovatie Cultuuronderwijs Pier K: culturele ontwerpopdrachten formuleren in co-creatie met de docent. Voor zowel voor de landschapsfotografie als Photoshop kregen de leerlingen een professionele workshop.

Van verrommeling naar verrijking

In de winterse maanden van 2022 deed Podium voor Architectuur een oproep om ‘verrommeling’ te fotograferen:

Foto: Annelies Huijzer
Foto: Annelies Huijzer

‘Wat voor de één totale chaos of troep is, vindt de ander juist van grote schoonheid, of omgekeerd. We vragen je mee te kijken en te fotograferen in Haarlemmermeer. Kijken door de ogen en met de visie van een ander. Dat geven we als verrijking mee in deze oproep. Zo krijgen we meer inzicht in en begrip voor de diversiteit aan persoonlijke waardes. Het vastleggen, verbeelden en delen van beelden helpt ons de wereld door de ogen van anderen te bekijken.’

De inzenders variëren van serieuze amateurfotografen tot passanten met smartphone – zij legden verrassende situaties vast met scherpe blik, en ze benoemden hun waarden.

We zien verscholen overwoekerde caravans, geordende stapels stenen voor een boerderij, spontaan ontstane spottersplaatsen, stillevens op het dak van een schuurtje.

Hoe exposeer je verrommeling?

We kiezen voor een ongebruikelijk standpunt: kweekkasjes, een beschermende omgeving voor kwetsbare beelden. De kasjes passen bij Haarlemmermeer. En ook in de expositie geldt: is dit verrommeling of verrijking van de passage?

Tot en met vrijdag 16 september 2022

Meer informatie?