Foto: Theo Baart

Op Safari door de MRA: Noordzeekanaalzone

Sectie
Theo Baart

De Noordzeekanaalzone en IJmondhaven als entree van de MRA, is wat betreft visuele ervaring en de ruimtelijke opgave een van de meest contrastrijke gebieden. Op 19 november reisde een groep experts per bus, te voet en per boot door dit gebied om de ruimte, leefbaarheid en groei te bespreken.

Programma

De volgende sprekers stapten aan boord en gaven hun visie onderweg en op locatie:

  • Theo Baart (Landschapsfotograaf) over zijn verkenning van Groot Amsterdam;
  • Jacques Warmerdam (Senior beleidsadviseur ruimtelijk ontwerp, Gemeente Velsen) over de structuurvisie, de ambitie en ontwikkeling van IJmuiden als kustplaats;
  • Met een prachtig uitzicht over de haven sprak Martijn Haeser (Beleidsmedewerker EZ gemeente Velsen) over functies en opgaves van het Noordzeekanaalgebied;
  • Peter van der Meerakker (Algemeen Directeur Zeehaven IJmuiden) over ruimte, groei en leefbaarheid;
  • Op het imponerende terrein van Tata Steel kregen we een kijkje in de keuken van dit enorme complex en bijzondere bedrijf. We sluiten de Safari af met een borrel en maaltijd in het Dudokhuis van Tata Steel.

Moderatie met interventies en reflectie werd gedaan door Ton Bossink (Projectleider Omgevingsvisie NH2050, Provincie Noord Holland). Huisfilosoof Pieter Hoexum maakte een verslag van zijn observaties.