Foto: Jonathan Andrew
Circulair bouwen bekijk alle Processen

Internationale studieweek // Circular Tolerance

Gepubliceerd op

Van 18 maart tot en met 25 maart 2023 hebben -binnen het Europese Erasmusprogramma Crafting Circularity- 40 studenten van 5 architectuuropleidingen uit Nederland, België, Liechtenstein, Griekenland en Noorwegen gewerkt aan circulair architectonische interventies in het historische polderlandschap rondom het ‘Fort bij Aalsmeer’. De workshop ‘Circular Tolerance’ is georganiseerd door de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Podium voor Architectuur heeft content en locatie verbonden en als jury gefungeerd.

De ontwerpen zijn gemaakt van bouwmaterialen die zijn gevonden op 2e-hands verkoopsites. Het bijzondere aan deze workshop is dat het ‘andersom ontwerpen’ is. De (soms banale) bouwelementen (hek, roostervloer, balk, trapleuning, raamkozijn, voordeur en verkeerspaal) zijn immers een gegeven. Gedurende de week bleek het essentieel dat de studenten op allerlei manieren de nieuwe verbindingen tussen de elementen moesten zien te vinden.

Crafting Circularity // Analyse locatie

Het niet direct passen vraagt om een ander soort creativiteit. De te ontwerpen toleranties liggen namelijk niet alleen tussen de elementen maar ook tussen tijd, beschikbaarheid, gebruik, interacties, handling en de samenwerking: processen die opereren vanuit voortschrijdend inzicht.

Het uiteindelijke verbindende detail is zo op meerdere manieren de sleutel tussen alle belangen in een ontwerpproces. Naast het ontwerpen van objecten, is er zo ook aan nieuwe ontwerpmethoden gesleuteld. Methodes die hard nodig zijn voor het circulaire ontwerpen en het ‘alles is mogelijk’ principe een andere dimensie te geven.

De installaties tonen dat maken op een erfgoedlocatie vanuit circulair materiaal de bodem niet aantast. Dit biedt ongekende mogelijkheden en stelt de vraag hoe we hiermee om willen gaan. Op deze vraag komen we terug in de jaarlijkse Erfgoedexpositie in september.

Crafting Circularity // Resultaten en presentatie werkweek

Zaterdag 25 maart presenteerden de studenten de circulaire ontwerpen in de Makerspace op het Marineterrein Amsterdam. De workshop krijgt een vervolg in een bouwende samenwerking met maakonderwijs in Haarlemmermeer, in samenwerking met Podium voor Architectuur, gemeente Haarlemmermeer, diverse onderwijsinstellingen en marktpartijen.

Opleidingen

  • Academie van Bouwkunst Amsterdam
  • Universiteit van Liechtenstein
  • NTNU Trondheim, Noorwegen
  • Universiteit van Antwerpen, België
  • Universiteit van Thessaly, Griekenland

Overige bijdragen

  • Podium voor Architectuur, Haarlemmermeer en Schiphol
  • Boer Bos, Aalsmeer
  • Vlasman, Circulair Slopen, Alphen aan de Rijn
  • Fotografie: Jonathan Andrew Photography