Foto: Rinus Otte

Geluidslandschappen / The Noise Landscape

Sectie
Luchthaven
Artikelen

ETH Zurich organiseerde samen met Podium voor Architectuur een fotoprijsvraag om bewoners uit te dagen hun interpretatie van de term 'geluidslandschap' te geven. De foto's tonen een fascinatie voor de luchthaven, maar geven ook een beeld van het dagelijks leven van de inwoners van het 'geluidslandschap'.

De Haarlemmermeerpolder is voor bijna tweederde van de 160-jarige geschiedenis beïnvloed geweest door Schiphol. Grootschalige luchthaveninfrastructuur is in de polder aangelegd, die oorspronkelijk drooggemaakt is voor agrarisch gebruik. De regio is tegenwoordig uitgegroeid tot een 'mainport' van groot economisch belang voor Nederland.

De leerstoel van Prof. Kees Christiaanse van de universiteit ETH Zurich heeft onderzoek gedaan naar de Schiphol regio binnen het internationale onderzoeksprogramma 'Better Airport Regions'. De term Geluidslandschap is gemunt voor de omgeving van de luchthaven waar vliegtuiggeluid hoorbaar is en juridische gevolgen heeft. ETH Zurich organiseerde samen met ons een fotoprijsvraag om bewoners uit te dagen hun interpretatie van de term 'geluidslandschap' te geven. Een selectie van de foto's zijn opgenomen in deze publicatie, naast foto's gemaakt door studenten van de ETH Zurich, onder begeleiding van de Zwitserse fotograaf Marc Latzel. De foto's tonen een fascinatie voor de luchthaven, maar geven ook een beeld van het dagelijks leven van de inwoners van het 'geluidslanschap'.

Bekijk de publicatie online (ook direct te downloaden)

Of vraag een de gratis krant aan via