Het Ringvaartgevoel

Sectie
Erfgoed
Artikelen

Auteur Herman Vuijsje en fotografe Marian van der Veen nemen de lezer en wandelaar mee op ontdekkingsreis langs de Ringvaart. In de vorm van een reisverslag beschrijven ze ervaringen en ontmoetingen onderweg, geïllustreerd met veel foto’s.

Ook dicht bij huis kun je 'op reis gaan' en je onderdompelen in een onbekende, verrassende werkelijkheid. Daarvoor kiezen de auteurs liefst plekken die een zekere beslotenheid kennen, die een klein universum vormen waar je je helemaal in kunt gooien om te ervaren wat daar aan de hand is, is geweest en zal zijn; een doorlopende reiservaring waarin vragen over de toekomst worden gesteld.

De Ringvaart is een stille kracht die behoedt en verbindt maar nergens nadrukkelijk de aandacht opeist.

'Gewoon pompen en malen, opbrengen, bufferen en uitstoten. Maar met unique selling points als dienstbaarheid, betrouwbaarheid en nuchtere arbeidzaamheid scoor je geen pr-successen. Daardoor kreeg de Ringvaart, die niet weg te denken is uit het dorpsgezicht van de 21 woonkernen die eraan gelegen zijn, nooit een eigen gezicht.

De Ringvaart is een werkwater, onderdeel van de hoofdvaarroute Amsterdam-Rotterdam. Maar ook een schilderachtige vliet met de Ringdijk als showpiste voor Maserati cabrio’s en blinkend gepoetste oldtimers. Een verstild kanaal door het Groene Hart met louter mestgeur en gekwetter van weidevogels. Een waterwalhalla voor roeiers en diepgebruinde sloepvaargasten met overbloezende blote bast. Boerensloot, industriewater, kaarsrecht veenkanaal en stadsplantsoen - dat alles is de Ringvaart op zijn tijd.' [pag. 19. Het Ringvaartgevoel, een ontdekkingsreis rond Haarlemmermeer]

Verkoop

Het boek Het Ringvaartgevoel, een ontdekkingsreis rond Haarlemmermeer is te koop bij de betere boekwinkels en is een publicatie van Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol, uitgegeven in samenwerking met Jap Sam Books.

De publicatie is te bestellen via Jap Sam Books. Prijs: €19.50

Deze publicatie is mogelijk gemaakt door Gemeente Haarlemmermeer, Hoogheemraadschap van Rijnlanden en Stichting Vrienden Podium voor Architectuur.