Fort van Hoofddorp wint Pieter van Vollenhovenprijs

Sectie
Erfgoed

Theaterproducent Femme Hammer en architect Serge Schoemaker, initiatiefnemers van de herbestemming van Fort van Hoofddorp, namen op 22 april de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Ze kregen deze prijs voor de manier waarop dit monument een nieuw leven heeft gekregen. In het Fort van Hoofddorp werd de prijs persoonlijk uitgereikt door oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Waardering voor initiatiefnemers

Herbestemmen van monumenten is vaak geen eenvoudige opgave. Met de prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, wil prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn grote waardering uitspreken voor de initiatiefnemers: “Het doorzettingsvermogen van Femme Hammer en Serge Schoemaker tijdens de herbestemming van het fort is bewonderenswaardig. Dankzij deze mensen en met hen vele betrokkenen met passie voor erfgoed kunnen de monumenten binnen ons Koninkrijk behouden blijven.”

Fort van Hoofddorp

Het Fort van Hoofddorp uit 1904 is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het forteiland was nooit structureel toegankelijk voor publiek en leed ernstig onder achterstallig onderhoud. Met de herstemming die Hammer en Schoemaker realiseerden, is het fort weer een open plek geworden.

Het forteiland is nu getransformeerd tot een stadspark met ruimte voor horeca en diverse culturele en educatieve activiteiten.

Boven op het eiland bevindt zich een klein openluchttheater. Tien jaar lang hebben ze zich met steun van voormalig projectontwikkelaar Jaap Breunesse onophoudelijk ingezet voor de herbestemming van het fort. Zij overwonnen in die tijd meerdere obstakels. Het plan kreeg financiële steun van de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer en diverse culturele fondsen. Ook kreeg de Stichting Fort van Hoofddorp voor de restauratie een lening van het Restauratiefonds. Eerder dit jaar won Fort van Hoofddorp al de NRP Gulden Feniks in de categorie Transformatie.

Vier winnaars

Naast het Fort van Hoofddorp ontvingen nog drie herbestemmingen de Pieter van Vollenhoven prijs: De Katoendrukkerij De Volmolen in Amersfoort, Uncle Louis Store in San Nicolas (Aruba) en Fifth l NRE in Eindhoven. De prijs werd in 2014 voor de eerste keer uitgereikt. Ieder jaar is er een geldbedrag van 10.000 euro beschikbaar. Dit bedrag wordt verdeeld onder de vier winnaars.

Over de Pieter van Vollenhovenprijs

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uitsteken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtegoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven willen geven.

Videodocumentaire

De renovatie van Fort van Hoofddorp werd twee jaar lang gevolgd door de filmmakers van 5gradenoost. De 18 minuten durende videodocumentaire 'Fort van Hoofddorp - Verborgen schat in de Haarlemmermeer’ is vanaf nu online te bekijken en geeft een mooi beeld van de transformatie van het forteiland. 5gradenoost volgde Hammer en Schoemaker tijdens de bouwwerkzaamheden van 2018 tot 2020.