Nieuwsbericht bekijk alle artikelen

Concept Verdichtingsvisie Haarlemmermeer

Sectie
Haarlemmermeer Groeit

Tot 2040 komen er in Haarlemmermeer 20.000 woningen bij en neemt het aantal werklocaties en voorzieningen toe. Maar waar kan die groei plaatsvinden? Op die vraag geeft de Verdichtingsvisie een antwoord. Met deze visie legt de gemeente vast hoe en waar Haarlemmermeer binnen de bestaande kernen kan groeien.

Klik hier om de concept-Verdichtingsvisie in te zien.

De link gaat naar een interactieve versie. Deze werkt het beste op een laptop of tablet. Er is ook een platte versie van de concept-Verdichtingsvisie. Bekijk de platte versie van de concept-Verdichtingsvisie.

Zienswijze indienen De concept-Verdichtingsvisie ligt vanaf 13 oktober tot 30 november 2021 ter inzage. Iedereen die wil, kan een zienswijze indienen via deze link.

Presentatie concept-Verdichtingsvisie

Op woensdag 27 oktober wordt de concept-Verdichtingsvisie in Het Cultuurgebouw te Hoofddorp gepresenteerd. De bijeenkomst start om 14.30 en is openbaar toegankelijk. Meld u hier aan voor de presentatie van de Verdichtingsvisie. De presentatie is ook via onderstaande livestream te volgen.

Waarom een Verdichtingsvisie?

  • Om het open polderlandschap dat Haarlemmermeer kenmerkt te beschermen
  • Om bestaande kernen te versterken.
  • Om samenhang te creëren tussen toekomstige ontwikkelingen.
“Haarlemmermeer is een prachtige gemeente en dat willen we zo houden. Met verdichting oftewel met bouwen in de kernen, kunnen we het open polderlandschap behouden. En voorkomen we dat we alles volbouwen en dat dorpen en kernen aan elkaar vastgroeien.”

Verantwoordelijk wethouder Mariëtte Sedee

De visie van bewoners en andere belanghebbenden

Bewoners en andere belanghebbenden werden intensief bij het opstellen van de Verdichtingsvisie betrokken. Hiervoor heeft de gemeente de samenwerking gezocht met Podium voor Architectuur (externe website). Op verschillende manieren konden betrokkenen de afgelopen maanden hun kijk op de groei van Haarlemmermeer al geven:

Swipocratie

Een beeldende online enquête waarmee de participatie op 12 april werd afgetrapt. Al swipend spraken deelnemers zich uit over de groei van Haarlemmermeer. In de drie weken waarin de tool online stond, vulden 4748 mensen de enquête in. De resultaten zijn te bekijken vanaf pagina 86 van de concept-Verdichtingsvisie.

Interviews

iedereen die de enquête invulde, kon zich na afloop opgeven voor een interview waarin ze hun visie nader konden toelichten, iets wat bijna 200 mensen deden. Twintig van hen werden uitgebreid geïnterviewd. De andere betrokkenen kregen de kans om hun visie op bondige wijze te delen. De twintig diepte-interviews zijn hier te lezen.