© CEPEZED

CEPEZED ontwerpt nieuw gemeentehuis Haarlemmermeer

Recentelijk heeft de gemeente Haarlemmermeer gekozen voor het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis door het architectenbureau cepezed. Met de nieuwbouw krijgen inwoners en medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer een eigentijds, functioneel en gebruiksvriendelijke ontmoetingsplek.

In de sfeervolle, ruimtelijke entreehal zorgen uitnodigende ontvangstbalies voor meer persoonlijk contact. Het daglicht, houtgebruik en groen in het multifunctionele atrium zorgen voor een warm welkom en verblijf. De indeling van publieke, semipublieke en personeelsruimtes met lange zichtlijnen is vriendelijk en helder. Medewerkers verhuizen naar één overzichtelijk gebouw, met een keuze aan verschillende werkplekken. Dankzij het toegankelijke ontwerp nodigt het gemeentehuis inwoners uit om even binnen te lopen. Het gebouw is erop ingericht dat iedereen zich welkom voelt. 

Interieur © CEPEZED
Interieur © CEPEZED

Rondvormig hart als eyecatcher 

De eyecatcher van het gemeentehuis is een ‘rondvormig hart’ van drie verdiepingen dat door het dak uitsteekt. Hierin komen de ontvangstbalies, de trouwzaal met uitzicht op het atrium en naar buiten, de raadszaal, met bovenaan een publiek dakterras. Het hart -waaraan de burgerzaal vastzit- wordt omarmd door een aantrekkelijke trap, die zowel de trouwzalen als de burgerzaal verbindt aan de publiekshal. Letterlijk en figuurlijk is dit het hart van Haarlemmermeer.

Rondvormig hart © CEPEZED
Rondvormig hart © CEPEZED

Passend in de omgeving 

Het gebouw is van buitenaf zichtbaar duurzaam, met veel groen en zonnepanelen op het dak. Vanaf drie kanten zijn ook de publieksfuncties, zoals de balies en de raadszaal, goed te zien. Het ontwerp past met zijn vorm en hoogte goed binnen de bestaande bouw. Door de entree te plaatsen aan het Raadhuisplein, wordt het plein bij het gebouw betrokken. Zo maakt het gemeentehuis nadrukkelijk onderdeel uit van de omgeving en draagt het actief bij aan de ambitie om een aantrekkelijk en bruisend stadscentrum te creëren.  

Raadzaal © CEPEZED
Raadzaal © CEPEZED

Zichtbare geschiedenis 

Hoewel het gebouw modern oogt, komt ook de unieke historie van de gemeente Haarlemmermeer terug. De voorstellen van cepezedinterieur laten dit zien in het interieur en in de gedetailleerde afwerking. Bovendien krijgen verschillende elementen uit het huidige raadhuis die verwijzen naar de identiteit en geschiedenis, in dit ontwerp een nieuwe bestemming.  

Zicht op het nieuwe gemeentehuis © CEPEZED
Zicht op het nieuwe gemeentehuis © CEPEZED

Over cepezed  Het Delftse architectenbureau cepezed ontwerpt en realiseert al sinds 1973 heel herkenbare,  gebruikersvriendelijke gebouwen. Het bureau is nationaal en internationaal bekend. Recente projecten zijn onder andere de A-pier van Schiphol Airport, de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en het gemeentehuis van West Betuwe.