DWVDA | De Week van de Architectuur

Sectie
Haarlemmermeer Groeit

Van 15 t/m 19 juni organiseert Podium voor Architectuur i.s.m. partners een dagelijks programma. De meeste van de programmaonderdelen zijn online te volgen. Zaterdag 19 juni is er ruimte voor een individuele verwondering op de fiets.

Haarlemmermeer Groeit

Dinsdag 15 juni

Informatieve presentatie over de uitkomsten en het vervolg van het participatieproces

[Webinar]

Tijd: 19.00 - 20.00 uur // Locatie: online

Link: https://www.youtube.com/watch?v=ZSEhTye8MLU

Sprekers: Florian Francken (bedenker en ontwerper van de Swipocratie tool) visualiseert de uitkomsten en geeft een kijkje in de keuken van het onderzoek. Het gemeentelijk kernteam Verdichting vertelt over het vervolg van het proces: landschapsarchitect Marieke Adrichem, polderarchitect Joop Slangen en stedenbouwkundige Joanna Stegenga-Rydlewska. Podium voor Architectuur neemt u mee naar de interviews met portretten en een impressie van de volgende fase.

Informatieve presentatie over de uitkomsten en het vervolg van het participatieproces.


Woensdag 16 juni

Inspiratiesessie met experts

[Webinar]

Tijd: 15.30 - 17.15 uur // Locatie: online // Gespreksleider: Menno van der Veen

Link: https://www.youtube.com/watch?v=F-ZyFL0KvkU

Bureau De Zwarte Hond heeft in opdracht van de gemeente toekomstbeelden ontwikkeld van typische locaties. Inwoners hebben meegedacht over de toekomst via Swipocratie en interviews. Op 16 juni reflecteren experts op de beelden en vragen van Daan Zandbelt. Belangstellenden kunnen meekijken.

Wat is er nodig bij de ontwikkeling van deze Verdichtingsvisie. Kan het? Hoe moet het? Hoe de omslag te maken? Een dialoog & reflectie met nationale en lokale experts en inspiratoren over de ontwikkeling van de Verdichtingsvisie van de gemeente Haarlemmermeer. Inspiratoren en lokale deskundigen reageren op concrete vragen en stellingen.

Focus op de thema’s:

 • Een woning voor iedereen | woningdifferentiatie | sociale cohesie
 • Gezondheid | bewegen | groen | geluid
 • Mobiliteit | deelmobiliteit | nabijheid | hub
 • Functiemenging | woon- werk gebieden | toekomst.

Experts | inspiratoren

 • Bernardina Borra: The Spontaneous City International, architect en onderzoeker functiemenging wonen & werken
 • Ivan Nio: onderzoeker stedelijkheid en sociale context
 • Steven Slabbers: Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit provincie NH
 • Theo Baart: fotograaf en auteur

Experts met lokale focus

 • Jurgen van der Ploeg: FARO Architecten
 • Peter Heuvelink: directeur AM Noordwest AM
 • John van den Heuvel: senior Ontwikkelingsmanager BPD
 • Berdie Olthof: Feddes Olthof landschapsarchitecten

Het publiek kan reageren per chat - een selectie van de vragen wordt voorgelegd.

Live verslaglegging: Getekend Verslag


Donderdag 17 juni

Thuis wonen tot je 35ste?

[Online dialoog met jongeren]

Tijd: 19.30 - 21.00 uur // Locatie: online // Moderator: Stefan Kollaart

Link: https://us02web.zoom.us/j/85283583027?pwd=elkzNU95VDB3bXM5dlQwMTJ5eUJOZz09

Richard Dijksma van Timpaan en Richard Proudley architect bij Studio Pallesh gaan in gesprek met 20 jongeren en toehoorders.

De woningnood onder jongeren is groot. Het is lastig om je eerste huis te vinden. Het is tijd voor een goed gesprek over ervaringen en kansen. Richard Dijksma vastgoed- en gebiedsontwikkelaar bij Timpaan vertelt over de wereld van gebiedsontwikkeling en nieuwe vormen van financiering om woningen voor jongeren betaalbaar te houden. Architect Richard Proudley architect bij Studio Pallesh schetst het beeld vanuit de ervaringen als ontwerper. Jongeren benoemen hun behoeften en wensen. Wat hebben ze nodig? Hoe kunnen we samen stappen maken?

Organisatie: Jip Blom


Zaterdag 19 juni

Landelijke Dag van de Architectuur – individuele beleving

[Route & audio]

1. PODCAST // BERICHTEN UIT DE METROPOOLREGIO

Door: Theo Baart

Theo Baart dacht dat hij in Hoofddorp woonde, een voorstad van Amsterdam. Maar hij kwam erachter dat hij in een metropoolregio woont en werkt. Maar wat is dat? Van een stad, een dorp of het platteland kan iedereen zich wel een voorstelling maken. Maar een metropoolregio?

In deze podcastserie van 7 afleveringen gaat Theo in gesprek met ontwerpers en beleidmakers over de opmerkelijke zaken die hij tijdens zijn tochten door Groot-Amsterdam heeft gezien. Nieuwsgierig zoekt hij naar de randen van de stad en bespreekt hij met zijn gesprekspartners diverse ruimtelijke vraagstukken.

www.theobaart.nl

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

2. ROUTE// RONDJE SCHIPHOL

Een fietstocht vol verwondering van Tijs van den Boomen

Link naar de fietsroute: http://www.podiumarchitectuur.nl/projecten/202-Rondje-Schiphol-%7C-Een-avontuurlijke-fietstocht/

Schrijver en stadsonderzoeker Tijs van den Boomen, tevens fanatiek fietser, ontwikkelt voor PvA een speciale fietsroute langs ongebruikelijke en vaak ongeziene locaties van de oostelijke route Schiphol, Badhoevedorp, Rijsenhout, Hoofddorp. Het is een kijkwijzer, een tocht gericht op verwondering over het landschap dat we met elkaar maken. Het zijn gebouwde-, ongebouwde- en begrensde locaties van verschillende schaalgrootte waar men normaliter aan voorbij gaat en die aandacht verdienen. De locaties krijgen een korte beschrijving.

Tijs van den Boomen is gespecialiseerd in stedenbouw en infrastructuur, in de wijze waarop mensen het publieke domein gebruiken. Van den Boomen keert altijd terug naar de straat en de menselijke maat: wat betekenen alle woorden en goede voornemens op ooghoogte? Het gaat hem om alledaagse plekken waar je zonder toestemming van voorlichters of beveiligingsbeambten terechtkunt, om de plekken waar je burgerschap voldoet als entreebewijs.

www.tijsvandenboomen.nl

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

3. Audiotour Fort van Hoofddorp en Stadscentrum Hoofddorp

U kunt luisteren naar twee tours. Eentje is door het Fort van Hoofddorp, de ander door het Stadscentrum van Hoofddorp. Beiden beschrijven beeldend hetgeen je ziet. Functie en historie worden benoemd.

Link naar Podcast Fort van Hoofddorp: http://www.podiumarchitectuur.nl/projecten/126-Luisteren-naar-architectuur:-Fort-van-Hoofddorp

Link naar Podcast Stadscentrum Hoofddorp: http://www.podiumarchitectuur.nl/projecten/128-Luisteren-naar-architectuur:-Stadscentrum-Hoofddorp