OPEN MONUMENTENDAG // CRASH in Fort bij Aalsmeer

Crash en MijnFort presenteren ‘NavigatieLandschap’ op het Fort bij Aalsmeer. Het vraagt een unieke belevenis om de mens in de 21e eeuw de weg te laten vinden in de eigen omgeving en daarmee verbonden te zijn. Hoe organiseer je dat voor jezelf, hoe haal je dat dichtbij huis? Wij denken dit te bereiken door de bezoeker een verleiding, een inspanning, een verhaal, een ervaring te bieden.

‘NavigatieLandschap’: CRASH Open Monumenten dagen in Fort bij Aalsmeer

Introductie

CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ‘40-‘45 (CRASH) en MijnFort (werkplaats voor groei & transforma-tie), beide intensieve gebruikers van het Fort bij Aalsmeer, presenteren op Open Monumenten Dagen 12 en 13 september 2020 het project 'NavigatieLandschap' aan het grote publiek. Dit thema sluit aan bij het thema van de Open Monumenten Dagen: "LeermoNUmenten', omdat beide organisaties verbonden zijn door het thema 'leven lang leren'. Uniek aan het project is de creatieve werkvorm waarbij kunstenaars een expositie van binnen- en buitenkunst ontwikkelen waardoor de bezoeker opnieuw kennismaakt met zijn omgeving. In het bijzonder is er aandacht voor de situatie van het dorp Rijsenhout, waar de leefbaar-heid erg onder druk staat. Dit is passend bij de Haarlemmermeer, leren van het verleden, stilstaan bij het heden, onderzoekend naar de toekomst. De expositie wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het LeefbaarheidsFonds Rijsenhout en de gemeente Haarlemmermeer.

‘Navigatielandschap’ is een zoektocht naar de verbinding met het landschap om ons heen. Het is een belevenis om de mens in de 21e eeuw de weg te laten vinden in de eigen omgeving en daarmee verbon-den te zijn. Hoe organiseer je dat voor jezelf, hoe haal je dat dichtbij huis? Wij denken dit te bereiken door de bezoeker een verleiding, een inspanning, een verhaal, een ervaring te bieden. Kan het landschap jou helpen om te navigeren naar de toekomst? Kan het de inwoners van Rijsenhout helpen om hun dorp leefbaarder te maken? Deze activiteiten passen bij de doelstelling van Open MonumentenDag om ons erfgoed beleefbaar en zichtbaar maken voor een breed publiek.

CRASH en MijnFort op het Fort bij Aalsmeer

Vanuit het thema voor de Monumentendag is extra aandacht op zijn plaats voor de unieke locatie Fort bij Aalsmeer, in de volksmond Fort Rijsenhout, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Zowel MijnFort en het CRASH museum zijn binnen het thema voorbeeld stellend erfgoed, met een lange staat van dienst. Beide locaties geven een eigentijdse betekenis aan erfgoed en zijn aantrekkelijk voor educatie, recreatie, toerisme en cultuur. De locatie is ook een plek voor coaching en training van bedrijfsteams en MBO-studenten. De locatie maakt dat de school groter wordt dan het gebouw, een andere vorm van leren krijgt aandacht, vooral voor persoonlijke routes. De landelijke locatie langs de Ringvaart, Werelderfgoed met uitzicht op de verkeerstoren en intensief gebruik voor: cultuur, scholing, trainingen, geschiedenis, kenniscirculatie en ontmoeting.

Entree Fort bij Aalsmeer
Entree Fort bij Aalsmeer

Activiteiten

 • 12:00 uur: inloop.

 • 13.15 uur: start met welkom (op inschrijving via de website van CRASH):

  • Theo Baart, fotograaf, over zijn nieuwe zoektocht naar Groot Amsterdam en het thema ‘Leefbaarheid’.
  • Peter de Raaf, voorzitter Crash Museum, over ‘veilig thuiskomen’.
  • Paul Bos, initiatiefnemer MijnFort (werkplaats voor groei & transformatie) over ‘innerlijk kompas’.
  • Mariette Sedee, wethouder Ruimtelijke Ordening (o.a.), over ‘Navigeren met het gereedschap van de bestuurder’.
 • 14.00 uur Officiële openingshandeling door de wethouder.

 • 14.00 tot 16.00 uur verrassend programma met diverse sprekers en workshop voor kinderen onder leiding van het Podium voor Architectuur.

 • De expositie van de kunstenaars is te bezoeken op beide dagen van 12.00 tot 16.00 uur, met diverse kunstwerken verspreid over de gehele locatie.

 • De fortruimten die CRASH niet in gebruik heeft worden veilig toegankelijk gemaakt voor bezoek, zoals de observatie in het voorfort en een van de kazematten.

 • Er wordt zowel zaterdag als zondag om 11:00 uur en 13:00 uur een presentatie over de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam en het Fort bij Aalsmeer gehouden, gekoppeld aan een rondgang door ongebruikte delen van het fort en de Genieloods die als fortboerderij wordt gebruikt.

 • Er wordt een doorlopende film over de Stelling van Amsterdam en de geschiedenis van Fort bij Aals-meer vertoond.

Als gevolg van de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen verzoeken wij bezoekers 1,5 meter af-stand te houden. Bezoekers van het museum, de Fortboerderij en de activiteiten moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren.

Deze Open Monumenten Dagen zijn uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum en de Fortboerderij. Toegang tot de opening is gratis.

Prijs

De toegang bedraagt normaal € 6,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar tijdens de Open Monumenten Dagen is de toegang gratis. Het museum is op zaterdag en de tweede zon-dag van de maand geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aals-meerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Meer informatie

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of Facebookpagina raadplegen.