Eigentijds Erfgoed; transformatie van erfgoed als kans voor de toekomst

Erfgoed – landschap en monumenten – is bepalend voor de identiteit van een gebied. Als we de waarde van dit erfgoed NU betekenis geven en zichtbaar maken voor eigentijds gebruik, kunnen veel bewoners er plezier aan beleven, voor recreatie, horeca of als werklocatie. Als we waarde toekennen, betekent dat erfgoed behouden, voordat het te laat is.

Expositie in Galerie de Meerse

03-09-2020 - 30-10-2020

De expositie toont de kansen van het erfgoed. Architecten en fotografen vertellen hun verhaal over grote en kleinschalige (onbenoemde) monumenten met hun hedendaagse functies.

Initiatiefrijk ondernemerschap van architecten kan bepalend zijn voor de behoud en toekomst van een object, een transformatie als kans voor de toekomst.

Fotografie gunt ons een nieuwe blik op het landschap en het gebouwde erfgoed. Een andere functie, een andere blik, nieuwe betekenis geven, het verhaal opnieuw vertellen. Het maakt de diversiteit aan identiteiten in het gebied zichtbaar. Onderscheidend van de stad. Dit is Haarlemmermeer.

Fort van Hoofddorp

Architect Serge Schoemaker – hij transformeerde het werelderfgoedmonument Fort van Hoofddorp tot een aantrekkelijk en unieke ontmoetingsplek met stadspark en ruimte voor culturele activiteiten. Er is horeca- en het functioneert als werklocatie. Het proces van herbestemming is te ervaren via de maquettes, foto's, video's en ontwerpen. De bezoeker loopt door 100 jaar geschiedenis en 10 jaar ontwikkeling naar de huidige oplevering.

Fotograaf MWA Hart Nibbrig portretteerde het fort in de unieke verschijningsvorm met harde en zachte kanten. Polderfotograaf Kees van der Veer volgde de ontwikkeling en maakt ons deelgenoot van een jarenlang proces.

Fort van Hoofddorp
Fort van Hoofddorp

Gerritshoeve

Architect Gijs de Waal transformeert de Gerritshoeve tot horecagelegenheid. Deze vormt de entree van de nieuwe wijk Hyde Park, het voormalige Beukenhorst West. Gerritshoeve is een klassieke houten boerenschuur uit Haarlemmermeer. Deze wordt afgebroken, verplaatst en opnieuw opgebouwd tussen de kastanjebomen in Beukenhorst-West. Het wordt een icoon naast het station, een monument van de toekomst; u bent in Haarlemmermeer! Een maquette toont het ontwerp in detail.

Gerritshoeve
Gerritshoeve

Boeren Bouwsels

Fotografen Ton en Loek van Vliet, vader en zoon, zijn beiden landschaps- & architectuurfotograaf. Zij reisden door de polder en fotografeerden het vaak ongeziene erfgoed, de kleine agrarische objecten, als zijnde architectuur: Boeren Bouwsels.

Loek van Vliet fotografeert de polder al jaren, een zoektocht naar de staat, de identiteit en de beleving, op weg naar de ‘Biografie van het Landschap’. Het visualiseert een 500 meter registratie van de Polderlinten en een zoektocht naar de kaartlagen die ons beeld van de Haarlemmermeer bepalen.

Boeren Bouwsels
Boeren Bouwsels

Polderlintportretten

De oude polderwegen zijn kenmerkend voor Haarlemmermeer. Wat zijn de kwaliteiten van deze polderlinten? Er is de geschiedenis, het gebruik van nu en de stap naar de toekomst.

De gemeente werkt aan een plan om de bijzondere kwaliteiten van de polderlinten te versterken. Daarin krijgen persoonlijke visies, ervaringen en waarderingen van bewoners en (ervarings)deskundigen een gezicht. Ze geven hun treffende visies op de oude structuren. Dat zijn de Polderlintportretten.

Fotografie door Loek van Vliet. Inhoud en beeld door Podium voor Architectuur.

Polderlintportretten
Polderlintportretten

Openingstijden:

Woensdagmiddag beschikbaar voor rondleidingen (op aanvraag via Podium voor Architectuur – info@podiumarchitectuur.nl). Donderdag van 14:00 uur tot 17:00 uur. Vrijdag van 14:00 uur tot 17:00 uur. Zaterdag overdag op afspraak en in de avond tijdens de voorstellingen van Theater De Meerse

Kijk op de website van Galerie De Meerse of hier voor de meest recente openingstijden.


// Galerie de Meerse // Het Cultuurgebouw // Fort van Hoofddorp // De Gerritshoeve // Serge Schoemaker Architects // Architectenbureau Gijs de Waal // Visuel Artist Loek van Vliet // Ton van Vliet fotografie //