Lancering podcastserie: 'Luisteren naar architectuur'

De Dag van de Architectuur krijgt dit jaar een speciaal karakter. We gaan deze dag online met twee podcasts om te 'luisteren naar architectuur'. Dit staat in schril contrast met wat we normaal doen: het kijken en bespreken van architectuur, de inrichting van de publieke ruimte en de leefomgeving.

Deze podcasts zijn te beluisteren vanaf 20 juni 12.00 op onze website


Luisteren geeft een heel nieuwe beleving. Luisteren biedt een kijkwijzer, een nieuwe manier van 'kijken' naar de omgeving. Polderarchitect Joop Slangen en architect Serge Schoemaker van Forteiland Hoofddorp nemen je mee vanuit hun ervaringen, een reis door de ruimte en tijd vol verandering.

Het voordeel is dat niemand op pad hoeft en kan luisteren vanuit de luie stoel op een tijdstip naar wens. En degenen die toch willen wandelen? De podcast kan dienen als rondleiding, ook op een tijdstip dat past.

Foto: Kees van der Veer | Centrum van Hoofddorp
Foto: Kees van der Veer | Centrum van Hoofddorp

Podcast Stadscentrum Hoofddorp

Bij de eerste podcast wandelen we met polderarchitect Joop Slangen door het centrum van Hoofddorp. In een naturalistische stijl neemt hij ons aan de hand langs een aantal stoplocaties: het Diktromplein, de Binnenweg, het Raadhuisplein, het stadspark en Hyde Park. Onderweg interviewt hij mensen die betrokken zijn bij de ontwikkelingen op deze plekken.

Stadscentrum Hoofddorp | Werk in uitvoering

Voor wandelaars en bezoekers van het centrum van Hoofddorp zijn vanaf deze week opvallende informatiepanelen te zien in de etalage van het Cultuurgebouw: STADSCENTRUM HOOFDDORP / WERK IN UITVOERING. De raamkranten geven updates over de ontwikkelingen van Stadscentrum Hoofddorp. Wat gaat er gebeuren, wanneer start de bouw en wanneer is het gereed? Het programmateam Stadscentrum Hoofddorp van de gemeente zorgt geregeld voor nieuwe posters met nieuwe informatie.

Luister HIER de podcast.

Foto: MWA Hart Nibbrig i.o.v. Serge Schoemaker Architects
Foto: MWA Hart Nibbrig i.o.v. Serge Schoemaker Architects

Fort van Hoofddorp


Bij deze podcast krijgen we een rondleiding van architect Serge Schoemaker in en om het Fort bij Hoofddorp. Hij vertelt beeldend over deze locatie. Tijdens de wandeling komen de architectonische details van het fort voorbij, maar praat hij ook over het proces van de herontwikkeling. Hoe kwam het tot stand en waar liep hij tegenaan in de bijna tien jaar dat het duurde?

Doordat de rondleiding in en om het fort plaatsvindt en we dus zowel buiten als binnen meegenomen worden, krijgen we als luisteraar een sferisch palet aan achtergrondgeluiden mee. De galm tegen de meters dikke betonnen muren, de zoemende airco op de smalle donkere gang, het horecapersoneel in de keuken en de bijna voelbare stilte van het openluchttheater. Allemaal onderdeel van het audiopalet van het Fort bij Hoofddorp.

Luister HIER de podcast


Vervolg op Open Monumentendag

Op 12 september vervolgen we de Dag van de Architectuur, met ‘echte’ rondleidingen, vertellingen op locatie, met bewegwijzering van het Forteiland Hoofddorp naar Hyde Park, via het Cultuurgebouw en de Fruittuinen.

Klik hier voor meer informatie