PODIUM TIPT: Aardse vensters

Vanaf 12 januari is de tentoonstelling Aardse vensters in Kasteel Groeneveld in Baarn te bezichtigen. Een bijzonder fotoproject van kunstenaar-fotograaf Loek van Vliet over de ervaring van het Europese landschap door de eeuwen heen.

Aardse vensters bestaat uit vier hoofdstukken, waar Van Vliet (1988) door verschillende cultuur-historische brillen naar het landschap kijkt. Namelijk: de Middeleeuwen, de Renaissance, de Industriële Revolutie en de Twintigste eeuw.

Foto: Loek van Vliet - Aardse vensters
Foto: Loek van Vliet - Aardse vensters

Deze manier van kijken veronderstelt een door het denken gefilterde ervaring van de ruimte. Van Vliet toont hiermee meer dan een eigen persoonlijke visie.

Ook bijzonder is de basisgedachte die vooraf is gegaan aan het project. Namelijk het besef dat een foto, wanneer hij rechtstreeks uit de camera komt, vaak geen recht doet aan dat wat zich voor de camera bevindt. De reden hiervoor is dat de fotocamera als manco heeft dat deze is gebonden aan één enkel moment, één enkel perspectief en één onbeweeglijk oog. Terwijl je in werkelijkheid door tijd en ruimte beweegt. Loek van Vliet heeft hiervoor een oplossing gevonden door middel van zorgvuldige beeldmontages, geïnspireerd op de 18e-eeuwse schilderkunst van Giambattista Tiepolo.

In de tentoonstelling, met in totaal zo’n 45 werken, wandel je door de vier verschillende tijdsgewrichten. De bijbehorende catalogus is nog veel uitgebreider en omvat alle ruim 90 beelden van het project.

De tentoonstelling Aardse vensters is te bezoeken van 12 januari 2020 tot en met 29 maart 2020 in Kasteel Groeneveld te Baarn.

Het project

Een korte uitleg over het hele project is te vinden op de website van Voor De Kunst