©Studio Pallesh

Kansen voor Overbos: Geborgenheid van hofwoningen

Sectie
Wonen
Ontwerpen
Overbos
Gepubliceerd op

In verschillende delen van de wijk zijn open hofstructuren te herkennen, met name rondom het sober en doelmatige Mastbos. De open hoeken van twee woonlagen bieden ruimte om de hoven te sluiten met optoppingen waarin woningen voor diverse doelgroepen denkbaar zijn. De hoven worden hierdoor echte hoven met een intiem en luw karakter. Ieder hof kan zijn eigen identiteit krijgen door de architectonische expressie van de toegevoegde sluitstukken.

‘89 vierkante meter, voor- en achtertuin, genoeg slaapkamers, groot washok, zolder… zoek dát maar eens in een betaalbare koopwoning!’

Door de bestaande tweelaagse woningen te voorzien van een extra woonlaag en aan de achterzijde de begane grond uit te breiden kan de woning op verschillende manieren gesplitst worden. Op de begane grond is bijvoorbeeld een gelijkvloers appartement te realiseren waar ouderen of bestaande bewoners terecht kunnen, de eerste verdieping voor starters en op de bovenste verdieping studio’s voor alleenstaanden.

Door het optoppen en uitbreiden van de bestaande woonvoorraad hoeft er geen kostbare nieuwe grond te worden verworven en kan er binnen de bestaande ‘footprint’ meer woonruimte worden toegevoegd voor nieuwe en verschillende soorten bewoners.

optoppen
optoppen