Foto: Polderfotograaf Kees van der Veer
Veiligheidsportretten bekijk alle Processen

Veiligheidsportretten // Kijkwijzer

Sectie
Veiligheidsportretten
Participatie
Gepubliceerd op

In deze publicatie verwoorden zestien inwoners van Haarlemmermeer hun persoonlijke beleving en definitie van veiligheid. Podium voor Architectuur heeft in opdracht van het Cluster Veiligheid deze verkenning gemaakt, die past in een reeks participatiegesprekken over de polderlinten, verdichting en de pandemie.

Deze publicatie portretteert inwoners en de veiligheidsvelden. Het lijkt een breed begrip, dat door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) concreet is ingedeeld in vijf velden: Veilige woon- en leefomgeving | Jeugd en veiligheid | Bedrijvigheid en veiligheid | Fysieke veiligheid | Integriteit en veiligheid.

De participanten benoemen nagenoeg alle velden, met een overlap. In reactie op de vraagstelling zien we zorgvuldig geformuleerde antwoorden vanuit betrokken burgerschap. Waar mensen samen leven hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om de leefomgeving samen leefbaar en veilig te houden. Er is waardering voor de gemeente, die zorg heeft voor veiligheid op de diverse niveaus, van stoeptegels, een groene omgeving, verkeer, wonen, werken tot sociale veiligheid. Dat maakt veiligheid tot een tastbare en belangrijke ontwerpopgave, omdat zij onze leefomgeving betreft. Dat geldt ook voor deze publicatie met portretten en verbeelding van veiligheid.

Hoe is veiligheid goed te verbeelden? Met situaties die niet goed voelen of met de veelheid aan factoren in onze omgeving? Podium voor Architectuur heeft gekozen voor een kijkwijzer met een diversiteit aan voorbeelden in het alledaagse leven: OV toegankelijk maken, deelnemen aan het verkeer over gemarkeerde wegen, bewegen door het groen dat de omgeving verzacht en de zichtlijnen open houdt. Sporten in een bewoonde omgeving, de onderleggers van veilige vervoersvormen, het lichtdesign bij Sugar City, de zorgvuldig ontworpen en gefaciliteerde dorpshuizen die een veilig sociaal netwerk garanderen. Zodat je je thuis kunt voelen. Daar gaat veiligheid over. Een primaire behoefte.