Foto G-Rave | Dylan Hoogeboom
Veiligheidsportretten bekijk alle Processen

Veiligheidsportret 15 // Tyrell

Sectie
Gesprekken
Veiligheidsportretten
Participatie
Gepubliceerd op

Tyrell studeert aan het Nova College in Hoofddorp. Hij loopt stage bij een kinderopvang. In de auto onderweg naar een voetbalwedstrijd van zijn broertje vertelt hij over veiligheid.

Geen zorgen

“Veiligheid betekent voor mij dat je alles kan doen zonder dat je daar echt bij hoeft na te denken. Veiligheid is dat je je nergens druk over hoeft te maken. Als ik het daarover heb, dan gaat het bijvoorbeeld over dat kinderen veilig buiten kunnen spelen. Maar het betekent ook dat je je fiets of scooter zorgeloos ergens kan neerzetten.”

“Als je hard werkt voor je spullen, dan moeten anderen daarvan afblijven: Veiligheid betekent dat je je daar over geen zorgen hoeft te maken.”

“Een paar jaar geleden was mijn scooter kapot. Een vriend van me zei dat hij het wel kon maken. Dus ik had m’n scooter bij hem in de buurt gezet en ik had ‘m met een ketting nog extra goed vastgezet. De volgende dag kwam de politie bij mij aan de deur om te melden dat de scooter kapotgemaakt was. Dat was niet zo’n leuk bericht natuurlijk. Toen heb ik voor de zekerheid m’n scooter verplaatst, en niet veel later was m’n scooter in de fik gestoken.”

“Dat is geen veilige situatie. Het zijn toch je spullen waar je hard voor werkt. En het was niet een incident, want mijn nieuwe scooter die ik daarna had gekocht is ook al weer kapotgemaakt."

"Inmiddels weet ik de plekjes waarvan je weet dat je spullen daar kapot gemaakt worden, bijvoorbeeld bij een bushalte. Dat wordt niet in de gaten gehouden, er zijn geen camera’s in de buurt en er is ook weinig sociale controle. Als je het hebt over veiligheid, dan is het dus onveilig dat je spullen op straat zomaar kapotgemaakt worden.”

“Andere plekken waar het soms wat onveilig is, heb je in de horeca. Vooral als mensen wat gedronken hebben. En er zijn eigenlijk maar twee plekken waar je ’s avonds terecht kan. En daar komt de politie vaak langs, omdat er ruzies zijn. Vroeger waren die tenten altijd tot 4.00 uur open, maar nu gaan ze vaak rond 1.00 uur al dicht, want het is juist tussen die tijden dat de boel escaleert. En vaak door dezelfde mensen. Die mensen verpesten het voor anderen. Ik ga graag naar het café om een biertje te drinken, maar als er mensen zijn die het verzieken, dan is het geen fijne plek meer. Laatst was ik wat aan het drinken met een goede vriendin. Zij kreeg ruzie met iemand die haar sloeg. Toen kwam de beveiliger er gelukkig tussen, maar in de periode daarna ontving ze wel intimiderende berichten op sociale media. Bij haar zorgde dat ervoor dat ze de deur een tijdje niet uit ging.”

“Ik weet niet hoe je het beter kan doen, maar je moet je spullen zonder zorgen neer kunnen zetten. Daar kan soms wel meer op gecheckt worden. Misschien ook bij de horeca meer beveiliging.”

“School is een veilige plek. Op de middelbare school had ik niet echt problemen. Op het Nova College heb ik wel wat problemen gehad. Er was een andere scholier die gepest werd door klasgenoten. Dat is bij de schoolleiding kenbaar gemaakt en zij gaven aan dat ze er extra op gingen letten. Maar uiteindelijk is daar niks aan gedaan. En als zij er niks aan doen, dan moet je zelf een oplossing vinden. Ik vind dat je gewoon normaal met elkaar om moet gaan. Dus als iemand dat niet doet en vanuit de school wordt er niks aan gedaan, dan wil ik het wel oplossen. En dat kan wel hard tegen hard gaan, ook al is dat niet mijn intentie.“

“Als het om veiligheid gaat, dan gaat het om vandalisme, diefstal en geweld. Je moet hier altijd een beetje voorzichtig zijn, je moet echt niet de verkeerde tegenkomen."