Foto G-Rave | Dylan Hoogeboom
Veiligheidsportretten bekijk alle Processen

Veiligheidsportret 12 // Ramin

Sectie
Gesprekken
Veiligheidsportretten
Participatie
Gepubliceerd op

Ramin woont in Floriande, Hoofddorp. Hij is geboren in Iran, woonde in Amsterdam, heeft een Nederlandse stiefvader en is Iraans-Nederlands opgevoed. Ramin heeft commerciële economie gestudeerd (marketing & sales). Hij woont nog thuis en is op zoek naar een marketingbaan, het liefst in de (sociale) media & entertainment.

Tijdens zijn studie liep hij stage bij BNNVARA, maar het is moeilijk daar werk te krijgen. Hij maakt ook muziek (zingen, schrijven) en heeft een interviewshow Ramin in gesprek met op YouTube/Instagram en als podcast op Spotify. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.

Geen persoonlijke gevoelens van onveiligheid

Ramin voelt zich veilig in zijn woonomgeving, al merk je wel dat Floriande langzaam wat meer hangjongeren krijgt. In Hoofddorp is ooit iemand met een mes aangevallen bij een pinautomaat, best een enge gedachte. Maar hijzelf heeft niet zo’n probleem met veiligheid.

Omdat hij op jongens valt, denkt hij wel aan gevaren rondom homohaat, maar dat is niet specifiek voor Hoofddorp. Hij heeft er niet zozeer slechte ervaringen mee, maar ziet het natuurlijk wel op tv. Hij mijdt wel een kapper waar hij homofobe uitspraken hoorde, al had hij er persoonlijk geen last van. Ook bij de sportschool heeft hij geen ervaring met slechte bejegening.

Wel leest hij enge dingen op sociale media, ook doordat hij muziek maakt: nog steeds worden er wel dingen als ‘kuthomo’ geroepen. Hij ziet hier geen kwestie van veiligheid in. Hij reageert ook minder vaak omdat de roependen daar juist op zitten te wachten.

Onveilig doordat je anders bent?

Hij had zich voorgesteld dat het moeilijk zou worden, uit de kast komen. Maar hij heeft nooit echt iets heftigs meegemaakt. Wel online. Dat is trouwens voor hem geen reden voor gevoelens van onveiligheid. Ramin is heel sociaal, komt makkelijk met mensen in contact. Misschien dat een homo die als een ‘trukendoos’ de deur uit gaat andere dingen ervaart, maar dat heeft hij dus niet. Sowieso moet je je niet daardoor laten weerhouden. Best kans dat hij meer à la drag queen gaat lopen, maar ook dan verwacht hij geen problemen.

“Nog steeds worden er wel dingen als ‘kuthomo’ geroepen. Ik zie hier geen kwestie van veiligheid in. Ik reageer ook minder vaak omdat de roependen daar juist op zitten te wachten.”

Wat hij soms wel merkt: “Er wordt naar me gekeken, ook vanwege mijn achternaam.” En in een omgeving met alleen maar witte mensen komt het nog wel eens voor dat hij zich niet helemaal veilig voelt. Of hij merkt dat mensen juist overdreven netjes tegen hem doen. Ramin bouwt wel een voorbehoud in: als hij op zichzelf gaat wonen, zou het wel eens anders kunnen zijn. Het is meer een vagelijk gevoel dan een duidelijk vermoeden. Misschien omdat hij dan ook een vriend heeft. Hij heeft geen slechte gevoelens bij Hoofddorp, met de kanttekening dat het misschien in Bornholm of Graan voor Visch anders is dan in Floriande. Of Eiland 2, waar hij eerst woonde.

“In een omgeving met alleen maar witte mensen komt het nog wel eens voor dat ik me niet helemaal veilig voel. Of ik merk dat mensen juist overdreven netjes tegen me doen.”

Top 3 veiligheidskwesties

Gevraagd naar een top 3 van wat hij nou belangrijk vindt in veiligheid, dan begint het toch met de straat en de woonomgeving. Cyberveiligheid zou hij op nummer 2 zetten, en uiteindelijk komt dan de jeugd op 3. Maar nergens vindt hij het verontrustend.