Foto: Dylan Hoogeboom
Haarlemmermeer Groeit bekijk alle Processen

Melanie waardeert het stadse dorpsgevoel

Sectie
Wonen
Gesprekken
Haarlemmermeer Groeit
Groeiportretten
Participatie
Gepubliceerd op

Twee jaar geleden ben ik, samen met mijn man en kind, verhuisd van een arbeiderswoning in Haarlem naar een nieuwbouwwijk in Hoofddorp. Het koophuis in Haarlem was zo’n klein arbeidershuisje van 78m2. Op zich was dat een heel leuk huisje in een leuke stad, maar we wilde graag wat groter wonen. In Haarlem bleek al gauw dat dat niet te betalen was, dus toen zijn we verder om ons heen gaan kijken. Ongeveer twee jaar geleden was Hoofddorp nog wel betaalbaar en zo zijn we eigenlijk op Eiland 9 terecht gekomen. En het is hier geweldig!

We wonen in een rijtjes huis met voor- en achtertuin, vijf slaapkamers en je bent in mum van tijd in de natuur. Vooral de ruimte op de eerste en tweede verdieping is ideaal en een tuin vonden we ook belangrijk. Zodat we er qua ruimte wel echt op vooruitgingen. In deze wijk zijn er ook speeltuinen, die had je niet in de krappe arbeiderswijk in Haarlem. En dan te bedenken dat het hier dus een stuk betaalbaarder was. Voor mensen met een middeninkomen is het onmogelijk geworden om een gezinswoning te kopen.

Wonen in Hoofddorp.

Ik ben geboren en getogen in Haarlem en om eerlijk te zijn had ik nooit verwacht dat ik ooit uit Haarlem zou verhuizen. Alleen, het woongenot is heel belangrijk en op een gegeven moment merkte je dat dat woongenot steeds minder werd. Dat kwam door de ruimte, maar ook vanwege het onderhoud aan zo’n oud huis. Er is altijd wel weer een project met zo’n oude arbeiderswoning. Ik wilde graag in een huis wonen waar ik niet elk weekend hoefde te klussen. Omdat we met die twee, toch normale woonwensen, niks in Haarlem konden vinden, hebben we onze zoek opdracht verbreed.

Voordat ik ging buiten Haarlem op zoek ging, kende ik Hoofddorp alleen maar door het winkelcentrum, maar ik had geen idee dat er zoveel mooie wijken waren. Ik wil niet meer weg uit Hoofddorp. Ik snap niet dat ik al die jaren zo aan Haarlem heb gehangen! Je hebt hier alle voorzieningen, overal groen en iedereen zegt elkaar vriendelijk gedag. Ondanks dat Hoofddorp een stad begint te worden, heeft het nog steeds een dorpsgevoel. Het zijn de kleine dingen, dat de bakker je herkent, iedereen kent elkaar. Dat vind ik heel belangrijk. Dat maakt de mens gelukkig.

Wij vinden ons huis ontzettend fijn en onze straat is de mooiste straat in Floriande. Ik zie mezelf hier mijn hele leven wel wonen. Tenzij ik rijk word en ik in Tudorpark kan wonen. Als je het hebt over de ultiem drom, dan is Tudorpark fantastisch. Mijn familie komt uit Ierland, dus die Engelse stijl kan ik wel heel erg waarderen.

Ik werk in Katwijk en mijn man werkt bij de gemeente Haarlemmermeer. We woonden al in Hoofddorp toen we een nieuwe baan kregen. Bij het zoeken naar nieuwe baan hebben we wel rekening gehouden met een maximale reistijd van dertig minuten. Gelukkig is Hoofddorp goed te bereiken. Al hoewel, vooral met de auto is Hoofddorp goed te bereiken. De openbaar vervoerverbindingen zijn daarentegen onhandiger. Je moet vaak overstappen en de bus stopt ook niet voor de deur. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen zou ik wel met de bus willen reizen, maar twee keer zo lang reizen met de bus is ook geen optie.

Recreëren in Haarlemmermeer.

Wij zijn gek op de Toolenburgse plas en het Haarlemmermeerse bos, dat zijn echt perfecte recreatieplekken, zeker met een kind.. We maken ook vaak een fietstocht of we gaan een dagje naar de Olmenhorst. Er zijn echt veel mogelijkheden, dat wist ik van te voren helemaal niet. Ik ben echt blij met het Haarlemmermeerse bos, je kunt verschillende routes wandelen, je hebt er strandtenten, genoeg speelplekken en ook grote grasvelden.
Als je hier de Boseilanden doorsteekt, dan kom je gewoon bij de akkers en boerderijen uit. Ik vind het heel tof dat je zo dicht bij een landelijke omgeving hebt. En ook in de wijk zijn er overal groenstroken en kleine parkjes en de straten zijn ruim opgezet met speelplekjes voor kinderen. Dat is wat Hoofddorp kenmerkt voor mij. Daarom ben ik wel negatiever over de bouwplannen bij Cruquius. Ik vind het echt zonde dat ze daar in het open veld willen gaan bouwen. Ik vind het anders als je het aan de randen bouwt, maar bouwen in de open ruimte tussen Cruquius en Zwaanshoek zou ik eeuwig zonde vinden.

Toekomstige ontwikkelingen.

Ons woongenot is sinds we zijn verhuisd echt enorm toegenomen. Dat is ook de reden waarom ik de Swipocratie heb ingevuld; om het huidige te behouden in de ontwikkelingen van de Haarlemmermeer. Het is al een geweldige plek om te wonen. En ik vind ook dat hoe de gemeente het tot nu toe gedaan heeft, een goede manier is geweest. Alleen ik hoop wel dat de akkervelden en boerenland in de toekomst vrij blijven. Vooral dat weidse uitzicht in belangrijk om te behouden. Bouw niet alles vol, zoals ze van plan zijn in Cruquius. Het feit dat je wel enerzijds wel in een druk gebied woont, met allerlei voorzieningen in de nabijheid, maar anderzijds toch ook landelijk woont, is ideaal. dat je wel landelijk zit. Je hebt alles. Je hoeft de ‘stad’ niet uit maar toch heb je het gevoel dat je buiten woont.

Als ik Hoofddorp in de toekomst voor me ze, dan is duurzaamheid wel belangrijk, dus zoiets als zonnepanelen op een dak is wel het minimale. Maar misschien dat wijken zich ook wel voor een deel zelf gaan voorzien en of zelfs voor een deel circulair zijn. Dat er energie wordt gehaald uit de wijk, dat er bijvoorbeeld mesthotels worden geplaatst. Maar duurzaamheid is ook oog hebben voor biodiversiteit, dus niet alleen energie of afval. En ik zie ook wel wat in meer fietsgebruik, dus dan hoef je minder rekening te houden met parkeerplekken voor auto’s. In Haarlemmermeer kan je toch alles op de fiets doen en als je er buiten moet zijn pak je misschien eerder de auto.

Het centrum is wel echt fijner in Hoofddorp dan in Haarlem. Je hebt er een groot aanbod aan winkels. Maar wat ik wel mis, wat je in Haarlem wel hebt, is een horeca plein.

In Hoofddorp is het een beetje versnipperd. Als je echt gezellig wilt zitten ga je toch naar Papa’s Beach House. Hoofddorp vind ik qua terrasjes niet gezellig. En concentreer meer voorzieningen rondom de pleinen. Maak er een écht stadscentrum van.