Kees van der Veer
De Gerritshoeve bekijk alle Media

De schuur is meegenomen naar Hyde Park

Sectie
Erfgoed
Gerritshoeve

Op dinsdag 30 november werden alle zware draagbalken en spantconstructies van de Gerritshoeve overgebracht van hun oude naar hun nieuwe plaats. Twee speciale vrachtwagens (convoi exceptionnel) transporteerden ’s avonds het massieve hout, waarna een hijskraan ze op hun stek bij Station Hoofddorp zette.

Het werk was door architect Gijs de Waal minutieus voorbereid. De balken waren gesorteerd en genummerd, klaar om in een logische volgorde op- en afgeladen te worden. Toch was het een nerveus karwei, ook doordat de hele dag een druilerige regen de balken glad en de ondergrond modderig maakte.

Lees verder onder de Gallery

De Gerritshoeve stond op het erf van de oude boerderij Adolfshoeve, aan de Hoofdvaart net ten noorden van Hoofddorp. De klassieke grote schuur die daar stond is gedemonteerd en wordt in dezelfde vorm opgebouwd bij het station. De bouw is dus geheel circulair: alle bouwmaterialen zijn al eerder gebruikt. De schuur is ongeveer 12 meter hoog en de zwaarste balken wegen ruim 500 kilo.

Lange adem

De Waal is al sinds 2015 bezig met dit project. In dat jaar begon hij zijn zoektocht naar een te demonteren houten gebouw dat in dezelfde vorm kon worden herplaatst bij Station Hoofddorp. Hij vond wat hij zocht bij de Adolfshoeve. De rechtstreekse vraag ‘Kunnen we die meenemen?’ werd bevestigend beantwoord. Toen begon de uitgebreide voorbereiding voor het minutieuze plan voor herbouw, dat door corona werd vertraagd. Er was al wel een skelet neergezet voor het voorste gedeelte, nu volgde het grootste deel van het werk.

Extra moeilijk is dat de voormalige schuur midden in een veld met kastanjebomen wordt geplaatst; er staan zelfs bomen binnenin.

De hoofdstructuur met spanten arriveerde rond 22.00 uur op de plaats van bestemming. Daar moest opnieuw minutieus worden gerekend voordat het afladen en hijsen begon. Extra moeilijk is dat de voormalige schuur midden in een veld met kastanjebomen wordt geplaatst; er staan zelfs bomen binnenin. Dat was een weldoordachte keuze, omdat de rijen kastanjes tijdens de bouw gebruikt worden voor het afsteunen van de constructie. Later gaan ze ook een prominente rol in het interieur spelen.

Circulair en beeldbepalend

De toekomstige bestemming past daarbij: er komt een ecologisch restaurant. De Gerritshoeve zal zoveel mogelijk lokale producten gebruiken. Het wordt een plek waar je kunt lunchen, dineren en borrelen. Dat draagt ook duidelijk de handtekening van De Waal. Hij is mede verantwoordelijk voor twee bekende circulair gebouwde, duurzame Amsterdamse restaurants: Hanneke’s Boom bij het Centraal Station en Bret bij Station Sloterdijk.

De Gerritshoeve is een beeldbepaler bij de entree van wat de dichtst bewoonde locatie van Nederland gaat worden, op 3 minuten van station Schiphol en 7 minuten van station Amsterdam-Zuid. De bomen vormen een oase langs de drukke Hoofddorpse Van Heuven Goedhartlaan.

De zware balken en spanten zijn niet allemaal regelmatig. Het is een grote puzzel om ze passend te plaatsen. Dat lukte, ook al was iedereen inmiddels doorweekt en verkleumd. Het werk ging tot diep in de nacht in de stromende regen door.


En nu verder

De ruwbouw is gereed, nu begint de afbouw van de constructie, en daarna volgen het dak en de gevels. We houden u met tekst en beeld op de hoogte van de vorderingen van dit unieke project. Ook bewegend beeld, er wordt een film van het proces gemaakt.

De constructie is vermoedelijk in januari 2022 voltooid. Als het virus het toestaat, is er dan een kleinschalige excursie voor de liefhebbers. Daarover zullen we u natuurlijk tijdig informeren.

De openingsdatum van het restaurant is gepland voor juni 2022. Ook daarover zult u hier kunnen lezen.