Haarlemmermeer: van water, land en lucht

Sectie
Leren
Erfgoed
Ontwerpen
Leren in de Metropo(o)lder
Ontwerpen

Acht toekomstscenario’s uit de tentoonstelling ‘Haarlemmermeer: van water, land en lucht’ werden door jongeren van verschillende leeftijden vertaald naar ontwerp opgaves gericht op wonen/ werken/ vervoer/ voedselproductie/ recreëren en de sociale context.

Acht toekomstscenario’s uit de tentoonstelling ‘Haarlemmermeer: van water, land en lucht’ werden vertaald naar ontwerpopgaves gericht op wonen/ werken/ vervoer/ voedselproductie/ recreëren en de sociale context.

Hoe ziet de toekomst van de Haarlemmermeer eruit op het gebied van water, land of lucht?

Deze vraag stond centraal in de opdracht. Om deze vraag te beantwoorden werd de ontstaansgeschiedenis van Haarlemmermeer onderzocht en werden er ontwerpvoorstellen gemaakt die gebaseerd waren op de toekomstscenario’s van de gemeente Haarlemmermeer. Jongeren van verschillende leeftijden werden uitgedaagd om na te denken en te dromen over de toekomst.

Haarlemmermeer: van water, land en lucht
Haarlemmermeer: van water, land en lucht

De opdracht

Visualiseer hoe Haarlemmermeer eruit kan zien aan de hand van het toegewezen toekomstscenario. Kies zelf een geschikte locatie voor jullie ontwerp en zoom in op deze plek, bijvoorbeeld een wijk/ park/ straat of een gebouw.

Opdrachtgevers

Emma van Dam en Annelieke Langeveld, onderzoeksteam van Gemeente Haarlemmermeer.

Een maquette
Een maquette

Opleveren

De opdrachtgevers verwachtten een visueel product, een filmpje/ poster/ maquette/ kijkdoos/ fotocollage waaruit blijkt dat er een beeld is gevormd hoe de toekomst eruit kan zien aan de hand van het scenario. Tijdens de Pop-up Makersplaats werkten jongeren aan een verkorte versie van de opdracht, in één middag bouwden zij een circulaire maquette van afvalmaterialen.

Juryleden tijdens eindpresentaties 3 juli 2019

locatie Pier K Nieuw-Vennep

Jurgen Nobel, Wethouder van o.a. Haven- en luchthavenzaken, Woningbouw, Energietransitie

Annelieke Langeveld, Adviseur Omgevingsvisie, Gemeente Haarlemmermeer

Emma van Dam, Exhibition Designer, Gemeente Haarlemmermeer

Een maquette
Een maquette