Foto: BoerBos

EN NU 1 // Ondernemer BoerBos

Sectie
EN NU // 22 Interviews
Gesprekken

We hebben ons langzaam aangepast aan de nieuwe werkelijkheid in tijden van Corona. Podium voor Architectuur benut deze weken om de kracht van Haarlemmermeer zichtbaar te maken. We laten in de rubriek EN NU de ervaringen van ondernemers, initiatiefnemers, bedrijven en ontwerpers in een stille regio zien.

Paul Bos, van BoerBos, heeft hier een boodschap over. Hij grijpt deze gebeurtenis namelijk aan met een nieuwe vorm van ontmoeting tijdens zijn Strobalensessies. En dat is niet alles. Genoeg beweegreden voor ons om hem eens aan de tand te voelen. Op afstand natuurlijk.

Paul, hoe beleef je dit moment?

Dubbel. Aan de ene kant compassie met de kwetsbare mensen en professionals in de vitale beroepen, aan de andere kant een uitdagende tijd waarin veel gebeurt en we opnieuw op zoek mogen gaan naar de bedoeling van de dingen en van onszelf.

Fortboerderij Dijkzicht | Foto: Kees van der Veer
Fortboerderij Dijkzicht | Foto: Kees van der Veer

Hoe pak je het vanuit je ondernemerschap op?

Zoals velen wel weten heb ik twee hoofdactiviteiten hier op het fort: de Fortboerderij met schapen op de Geniedijk en BoerBos die sessies organiseert voor teams die beter willen samenwerken. Het eerste gaat gewoon door, de afgelopen weken 60 lammeren geboren, de tweede is geconfronteerd met annuleringen. Ik heb na het bekende ‘paniekmomentje’ al vrij snel gekeken wat er nog wel is en wat er nog wel kan. Het viel me op dat veel relaties geïnteresseerd waren in de lammertijd, dat de natuur hier gewoon doorgaat, en dat vergaderingen virtueel gingen.

Dat alles bij elkaar opgeteld; ben ik tweemaal per week, online een ‘strobalensessie’ vanaf de boerderij gaan organiseren, om met deelnemers bij te praten en te kijken waar men tegen aanloopt.

Dat loopt erg goed, wij hebben wekelijks zo’n 30-40 deelnemers. Daarnaast kreeg ik een verzoek van GGZ-instelling OnsTweedeThuis om met mijn coaches inspirerende filmpjes aan te leveren om zowel cliënten als begeleiders door deze zware tijd heen te helpen. Dat is fijn, hier kunnen we helpend zijn. Ook ben ik een eigen YouTube kanaal begonnen. Dus wat blijkt nu: van het een komt het ander. 

Foto: Kees van der Veer
Foto: Kees van der Veer

Wat zijn de dilemma’s?

Toch wel de omzet die flink is gekelderd. Hoe hou ik mijn vaste medewerker die hier al 17 jaar werkt, aan boord.

Ga je straks bij voorkeur terug naar het ‘oude’  systeem of ga je het anders doen?

Nee, omdat ik merk dat we dingen nu al anders doen, kan ik en wil ik ook niet meer terug naar het oude. Ik stel mezelf regelmatig nu de vraag: ‘waarom heb ik dit niet eerder gedaan’. Bijvoorbeeld mensen ‘s ochtends via de camera vroeg in de ochtend mee laten kijken in onze stal, waar de lammeren worden geboren, dat trekt veel belangstelling. En ik hoor dat dit hun dag verrijkt. Dus dat blijf ik doen, inclusief de mogelijkheden van conference calling. En natuurlijk hoop ik dat de fysieke sessie ook weer mogelijk wordt. En wat ik scherper heb gekregen is dat ik graag met mensen aan hun ‘adaptieve intelligentie’ werk, in plaats van strobalensessie organiseer, als je begrijpt wat ik bedoel.  

Luchtfoto Fortboerderij Dijkzicht
Luchtfoto Fortboerderij Dijkzicht

Hoe zie je de toekomst voor je, welke opgaven wachten ons?

We waren met elkaar ‘buiten adem’, nu mogen we ‘op adem komen’. Ik verwacht dat wij ons deze periode nog lang zullen heugen, dat we ontdekken wat we samen veel meer aankunnen dan alleen, dat wij creatiever en zelfsturender zijn dan we ooit dachten en dat we nog meer de kracht van lokaal en zelfvoorziening mogen uitbouwen. Tegen deze crisis kan geen enkele duurbetaalde innovatie-denktank op. Waar we al jaren over droomden, gebeurt nu onder onze handen. Dingen worden meer lokaal, we gaan onze vitale beroepen meer waarderen, en hopelijk gaan wij inzien dat welzijn en gezondheid belangrijker zijn dan welvaart en economie. En mogen we een nieuwe verhouding aangaan met Moeder Aarde, die er voor zorgt dat wij frisse lucht kunnen inademen, dat wij elke dag gezond kunnen eten en drinken en dat je mag genieten van de natuur.

En ook niet onbelangrijk, waar vinden we je?

Onder andere op www.boerbos.nl en www.mijnfort.nl