Grazende Zwaan locatietheater op Landgoed Kleine Vennep

Festival Grazende Zwaan voor alle leeftijden.
Grazende Zwaan is een avontuurlijk festival op landgoed Kleine Vennep in samenwerking met Podium voor Architectuur, Kunstfort bij Vijfhuizen en Haarlemmermeermuseum de Cruquius. Voor jong en oud, met theater en workshops.

Het festival is van 10 t/m 12 september.

Programma vrijdag 10 & zondag 12 september vanuit Podium voor Architectuur :

WORKSHOP 10 september | Podium voor Architectuur

Fotograferen buiten de gebaande paden

Workshop op de grens van licht en duisternis voor smartphone en technische camera’s. Het landgoed Kleine Vennep vertelt een eigen verhaal, zeker op de grens van licht en duisternis: het berkenbos, de gewassen, Grazende Zwaan, de Calatravabrug en het spiegelende water van de Hoofdvaart. Kunstfotografe Remke Spijkers wandelt langs de plekken en geeft fotografie-inspiratie over experimenteren met beweging, stilstand en tijdsopnames. Daarna kies je je eigen weg om vrij te fotograferen, op jouw gewenste plek. Remke helpt je graag met persoonlijke tips. Tijdens het individueel fotograferen kan er technisch diepgaander begeleid worden.

Zorg ervoor dat je zelf weet hoe je camera werkt. De workshop richt zich niet op digitale bewerkingsapps, maar op creatieve tips & trics in de praktijk, waarmee je sfeervolle foto’s gaat maken met magie en gevoel erin! Zorg er ook voor dat je accu vol is, dat je voldoende vrij geheugen hebt, neem een schoonmaakdoekje en eventueel een statief mee. Kleed je op het weer en neem extra warme kleding mee; draag degelijke, modderbestendige schoenen met stroeve zolen. Bij kans op regen neem een paraplu mee, zodat er geen druppels op je lens vallen.

Remke is professioneel fotograaf. Zij exposeerde o.a. in het Gemeentemuseum Den Haag. Haar passie voor fotografie deelt zij graag via diverse workshops. www.remkespijkers.com

Voor alle leeftijden, alle soorten camera, alle soorten ervaring. Max 16 deelnemers. Start 19.00 uur met koffie van Dirk Molenaar – afsluiting 21.30 uur – maar ga daarna nog lekker door als je dat wilt!

Meer informatie via : https://www.karavaan.nl/voorstellingen/nachtfotografie-2021/

WORKSHOP 12 september | Podium voor Architectuur

Met de handen in de klei

Wat ligt er eigenlijk onder onze voeten verborgen? Kom mee op ontdekkingstocht. Met de grondboor gaan we op stap en delven onze eigen klei. Haarlemmermeerpolderklei. Aansluitend gaan we er een circulaire bouwsteen van maken. Of lekker freestyle kleien, mag ook… Kneed de klei. Onder het werk hoor je iets over de ontstaansgeschiedenis van de Haarlemmermeerpolder en over leem als bouwmateriaal met een lange historie en potentie voor de toekomst. Een gezinsworkshop voor alle leeftijden. Samen met de architecten Stephan Schagen, Thomas van Nus en Christina Eickmeier.

Tip van Podium voor Architectuur: draag stevige schoenen en kleding die vies mag worden.


12.00 uur - 13.15 uur


13.30 uur - 14.45 uur


15.00 uur - 16.16 uur


*Max. 12 deelnemers per ronde.

Meer informatie via : https://www.karavaan.nl/voorstellingen/met-de-handen-in-de-klei/

CLINIC 12 september | Podium voor Architectuur

Suppen over de Hoofdvaart

Wie kent de Hoofdvaart niet? Toen Haarlemmermeer in 1852 droog werd gelegd, werden daarna de sloten en de vaart gegraven in het nieuwe land. Tot 1957 was er scheepvaart om suikerbieten te vervoeren. Nu loopt de 20 km lange waterweg verstild over de lengte van Haarlemmermeer. Wat ga je beleven op het sup board? Suppen is de snelst groeiende watersport ter wereld, het is ontspannend en een zeer goede work-out voor het hele lichaam.

12.00 uur - 12.30 uur (uitloop tot 12.40 uur)


12.45 uur - 13.15 uur (uitloop tot 13.25 uur)


13.30 uur - 14.00 uur (uitloop tot 14.10 uur)


14.15 uur - 14.45 uur (uitloop tot 14.55 uur)

*Verzamelen op festivalterrein, lopen naar de trap aan overzijde Hoofdvaart, onder brug
LET OP! Eigen risico + zwemdiploma verplicht (verklaring ter plaatse).

Meer informatie via : https://www.karavaan.nl/voorstellingen/sup-clinic/

WORKSHOP 12 september | Podium voor Architectuur

Land- & waterkaarten maken

In 1852 werd het Haarlemmermeer drooggelegd. Het water van toen is nu ons land. De kaart van de polder heeft rechte wegen en vaarten. Hoe ziet jouw kaart eruit? Welk verhaal wil je laten zien? In de workshop gaan we landkaarten maken met potlood, verf en krijt en als extra met lokale grondstoffen: aarde en plantstengels en kleine stukjes tak en schors. Podium voor Architectuur neemt alle leeftijden mee op reis door kaartenland met Anne Greet List.

Inloop workshop : 13.00 uur - 16.00 uur *Max 16 personen.

Meer informatie via : https://www.karavaan.nl/voorstellingen/land-waterkaarten-maken/

WORKSHOP 12 september | Podium voor Architectuur

Kruissteken in de stal

Vrijwilligers van Haarlemmermeermuseum de Cruquius hebben geborduurde boerderijen verzameld van de zolders. Welke boerderijen bestaan nog en welke willen we behouden voor de toekomst? Een goed voorbeeld van nieuwe bestemming is Kleine Vennep – het beste startpunt van een eigentijds borduurwerk, met een vertelling van Dirk Molenaar. Polderhistoricus Ben Langendoen deelt zijn visie op behoud. Doe mee op de borduurmachine van Crossover Collective.

14.00 uur vertelling / workshop en zelf steken maken : doorlopend

Meer informatie via : www.karavaan.nl/voorstellingen/kruissteken-in-de-stal/