Tentoonstelling // De grote omslag in Haarlemmermeer

Haarlemmermeer was lang een overwegend agrarische gemeente met een open landschap. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dat snel veranderd en is nu een dynamische en stedelijke gemeente. Werk van verschillende fotografen, waaronder Theo Baart, toont deze ontwikkeling. Hoe kwam deze omslag tot stand?

De rol van het Sociografisch Bureau De Meerlanden

Meer-Historie

Meer-Historie, uitgever van het geschiedenismagazine Meer-Historie, stelde de tentoonstelling over de omslag in Haarlemmermeer samen op basis van vragen als: Wat was de drijvende kracht? Welke rol speelden inwoners en bedrijven? En hoe nam de gemeente de regie in handen in het belang van haar inwoners?

Het blijkt dat het Sociografisch Bureau De Meerlanden hierbij een belangrijke rol vervulde. Het Bureau was door de gemeente opgericht om door middel van onderzoek en advisering de gemeentelijke regierol vorm te geven. Drs. J. Achterstraat, oud-directeur: ‘Wij waren onderzoekers, met zicht op de toekomst’. Zo kreeg dit Bureau, dat van 1957 tot 1986 bestond, een bepalende rol in de vormgeving van de polder, die tot op de dag van vandaag doorwerkt. Wethouder Economische Zaken, Verkeer & Vervoer en Cultuur Marja Ruigrok: “Mede dankzij het Sociografisch Bureau De Meerlanden wist Haarlemmermeer zijn identiteit te bewaren. We houden zelf de regie, dat is nu zo en zal altijd zo blijven.

Op zondag 22 januari houdt Anne Joustra, lid van Meer-Historie en oud-medewerker van het Sociografisch Bureau De Meerlanden, vanaf 15:00 uur een lezing over het onderwerp van de tentoonstelling. U kunt zich voor de de lezing in Historisch Museum Haarlemmermeer aanmelden via .


De tentoonstelling is te zien tot 6 maart 2023. Historisch Museum Haarlemmermeer ligt naast het Claus Event Center, Bosweg 17 en heeft ruime gratis parkeergelegenheid. Openingstijden zijn woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Klik hier voor meer informatie