Makathon bekijk alle LIDM

Makathon // Eten van Dichtbij

Sectie
Voedsel
Ontwerpen
Leren in de Metropo(o)lder
Ontwerpen
MRA
Makathon

Op woensdag 26 februari vond een unieke Makathon plaats op de boerderij van Lolita Kamper in Gemeente Haarlemmermeer. Leerlingen van het Kaj Munk College, begeleid door coaches, experts en procesbegeleiders, werkten een dag lang aan oplossingen voor een toekomstbestendige, korte voedselketen. In het hart van het agrarisch landschap gingen zij aan de slag met thema’s als ecologie, economie en sociale verbondenheid.

Ontwerpen aan de toekomst van lokaal voedsel in Haarlemmermeer

Een Makathon is een combinatie van een marathon en maken: een intensieve werkdag volgens de principes van Design Thinking. Door te verkennen, af te bakenen, te bedenken, te kiezen en te ontwerpen werkten de jongeren in teams toe naar concrete ideeën, die zij pitchten aan een jury van lokale experts (Gertjan Jong, de, Lotte Ooms, Bas van Haastrecht, Lolita Kamper). De opgave stond in het teken van de korte keten – hoe breng je producent en consument dichter bij elkaar, hoe maak je lokaal voedsel aantrekkelijk, betaalbaar en duurzaam?

Bekijk nu de aftermovie van de Makathon Eten van Dichtbij, gemaakt door Maikel Hurts!

De dag was onderdeel van het educatieve traject Leren in de Metropoolder van Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol, AIR - Architectuur Instituut Rotterdam ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Dit programma daagt jongeren uit om actief na te denken over hun leefomgeving en hen te betrekken bij actuele ruimtelijke, maatschappelijke en ecologische vraagstukken. De boerderij als leeromgeving, met echte uitdagingen en ervaringsdeskundigen, maakte de ervaring extra betekenisvol.

De Makathon werd georganiseerd in samenwerking met Teler Made Farm, The Farm Kitchen, het team van HeelHaarlemmermeer en Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol. Een voorbeeld van hoe onderwijs, cultuur, landbouw en gemeente samen kunnen bouwen aan bewustzijn en innovatie, met jongeren als drijvende kracht.


Dank aan de leerlingen en coaches, experts en procesbegeleiders Steven de Clercq, Marieke Haaker, Bas van Haastrecht, Gertjan Jong, de, Lolita Kamper, Margriet Lautenschutz, Yvonne Lub, Floor Nijdeken, Lotte Ooms, Tim van der Voord, Iris de Vries, Maxime Weidema