Impressie de Gerritshoeve

Volg de Gerritshoeve

Sectie
Erfgoed
Ontwerpen

De Gerritshoeve is een bestaande klassieke boerenschuur uit Haarlemmermeer. Deze wordt afgebroken en weer opnieuw opgebouwd tussen de kastanjebomen in Beukenhorst-West. Op deze nieuwe locatie transformeert de Gerritshoeve tot horecagelegenheid en vormt de entree van de nieuwe wijk Hyde Park. Een heel bijzonder project, dat wij op de voet zullen volgen. Bekijk hier de meest recente updates.

Bezoek 15 januari 2020

Op 15 januari 2020 bezocht amateurfotograaf Kees van der Veer de Gerritshoeve op zijn originele locatie. Hij trof daar een vervallen boerenschuur aan.

Het idee voor de Gerritshoeve ontstond tijdens het Open proces Hoofddorp-Centraal waar Podium vier jaar lang bij betrokken was. Hier konden mensen meedenken over de toekomst van het gebied tussen het station en het centrum van Hoofddorp. Architect en horecaondernemer Gijs de Waal deed hieraan mee en zag mogelijkheden voor een laagdrempelige concept voor ontmoeting, flexwerken en een café-restaurant. De Waal heeft ervaring met het opzetten van horecazaken op bijzondere plekken. Zo is hij initiatiefnemer van Hanneke’s Boom in Amsterdam en Bret bij station Sloterdijk.

Nieuwe locatie Gerritshoeve
Nieuwe locatie Gerritshoeve

De transformatie van de Gerritshoeve is illustratief voor de bepalende rol die we erfgoed kunnen toekennen. De schuur krijgt een nieuwe gebruiksfunctie en is een beeldbepaler bij de entree van wat de dichtst bewoonde locatie van Nederland gaat worden, op 3 minuten van station Schiphol en 7 minuten van station Amsterdam-Zuid. Het wordt een toonbeeld van circulaire bouw en innovatieve installatietechnieken. Hoofddorp krijgt daarmee het Haarlemmermeerse icoon van de toekomst.

Het duurzame café-restaurant wordt 350 vierkante meter groot en er komt een terras met 300 plaatsen. De Gerritshoeve gebruikt zoveel mogelijk lokale producten. Het wordt een plek waar je kan lunchen, dineren en borrelen.

Impressie noordgevel Gerritshoeve
Impressie noordgevel Gerritshoeve

Volg het proces met ons mee!

Podium volgt samen met De Waal het proces van afbraak en wederopbouw door het maken van een filmisch verslag en procesfotografie door lokale fotograaf Kees van der Veer en jongeren. Verspreid over het jaar vinden lezingen op de bouwlocatie plaats over de methodiek en het behoud van bouwhistorische elementen in een toekomstbestendige versie. Bij de herbouw worden, aanvullend op het vaste team van De Waal, de historische partners en jongeren in de leeftijd 12-21 jaar betrokken. Een van de eindproducten is een filmische documentaire over het afbraak- en herbouwproces. De documentaire ontsluit hoe een participatieproces de prikkel kan zijn voor een ondernemende architect.

Planning

De bouw van de Gerritshoeve start in het voorjaar van 2020 en zal een jaar duren. Het restaurant opent zijn deuren in april 2021. Tijdens het proces vinden er regelmatig rondleidingen en bijeenkomsten plaats. Zo zal de Gerritshoeve een prominente rol spelen in het programma van de Dag van de Architectuur op zaterdag 20 juni 2020 en Open Monumentendag op 12 september 2020.

Impressie zuidgevel Gerritshoeve
Impressie zuidgevel Gerritshoeve