FOTOSPECIAL bekijk alle Media

Polderfotograaf Kees van der Veer

Sectie
Gesprekken
Fotografie

Polderfotograaf Kees van der Veer volgt de transformatie van Haarlemmermeer in al haar verschijningsvormen. Geen moment lijkt aan zijn aandacht te ontsnappen zodat de regio door alle seizoenen, vele jaren is vastgelegd tot een waardevol archief. Het agrarisch landschap, het bebouwde landschap en de betekenis op menselijke maat. Zo ook tijdens deze lockdown en open-up. Een verstilde regio, weergegeven in een groeiende collectie foto's.

Vanaf 2001 ging ik met mijn eerste digitale camera bijna dagelijks op pad door het landschap van Haarlemmermeer.

Hoe is het fotograferen zo’n grote rol gaan spelen?

Kees is in 1974 in Hoofddorp komen wonen, in de wijk Graan voor Visch, met uitzicht op het toenmalige landgoed van boerderij De President aan de Hoofdweg. De beginjaren in Hoofddorp waren Kees en zijn vrouw Ilse druk met werk, familie en vrienden. Begin jaren 1980 en 1990 werd het Kees duidelijk dat met de uitvoering van grote plannen in Haarlemmermeer, het landschap mee zou veranderen. 'Toen dacht ik als hobbyfotograaf: Wat er nu is mag ik wel gaan vastleggen met de camera.'

Transformaties vastleggen

“Vanaf 2001 ging ik met mijn eerste digitale camera bijna dagelijks op pad door het landschap van Haarlemmermeer. Ik zag het landschap steeds weer veranderen. Schiphol werd alsmaar groter en slokte alle landbouwgronden op. Dorpen breidden uit met woningbouw en industrieterreinen. Nieuwe snelwegen doorkruisten het polderlandschap in rap tempo. Vooral Hoofddorp en Nieuw-Vennep werden behoorlijk uitgebreid met nieuwe wijken en kantorenparken. Hoofddorp is uitgegroeid tot een stad met allerlei faciliteiten. Door de jaren heen is veel landbouwgrond verdwenen, de agrarische sector kwam onder grote druk te staan en veel boeren moesten letterlijk het veld ruimen.”

Haarlemmermeer is inmiddels in alle opzichten multicultureel geworden. Kortom, een polder waar steeds wat gebeurt en dus bepaald niet saai is te noemen.

Leefbaarheid koesteren

“Waar mensen zijn, moeten mensen zich ook vermaken. Voor recreatiegebieden is ook veel landbouwgrond opgeofferd, zoals het Haarlemmermeerse bos. Die ontwikkeling wordt doorgezet met het nieuwe recreatiegebied PARK21. Haarlemmermeer is inmiddels in alle opzichten multicultureel geworden. Kortom, een polder waar steeds wat gebeurt en dus bepaald niet saai is te noemen. Ik verwacht dat het de komende tijd in alle opzichten steeds drukker zal worden. We moeten met z’n allen Haarlemmermeer leefbaar zien te houden. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken, zodat het heel prettig blijft wonen in deze polder.”

Kees fotografeerde onder andere voor de Landschapstriënnale, Open Monumentendagen, festival Karavaan, en maakte luchtfoto’s voor de gemeente Haarlemmermeer en Podium voor Architectuur.