Meesterproef bekijk alle LIDM

Ontwerp circulaire studentenwoningen in Almere

Milou van der Weerd, Dave Dewdath, Lotte Beck en Marieke Kersten hebben afgelopen schooljaar hard gewerkt aan de onderstaande opdracht voor het Podium voor Architectuur. Dit was in het kader van hun eindexamen (Meesterproef). Op vrijdag 3 april presenteerden de leerlingen hun eindontwerp, op afstand, via een videogesprek in Teams.

Door de Coronamaatregelen zijn de scholen dicht en gaat het CE niet door, desondanks ronden ook deze leerlingen op dit moment hun laatste openstaande schoolexamens af. En ze weten nu al dat ze geslaagd zijn! Namens Podium voor Architectuur van harte gefeliciteerd, wij wensen jullie heel veel succes met jullie vervolgopleidingen; natuur en sterrenkunde, grafisch ontwerp en bouwkunde. Het zijn rare tijden, maar: you did it!


Het onderzoek en ontwerp is terug te lezen in het bijgevoegde document op deze pagina.

Opdracht:

Ontwerp een betaalbare en circulaire woonruimte voor studenten en starters in de stationsgebieden van Almere.

Inclusief Wonen

Podium wil inzetten op een vernieuwde formulering van de inclusieve woningbouwopgave, met de focus op eenpersoonshuishoudens, studentenwoningen, tijdelijke woonruimten, kangoeroewoningen en kleinschalige (ouderen)zorg. Waar zit de rek met ontwerp, materiaalgebruik, grootte, bouwen, bewonen, inbedden van zorg, doorstroom, aanpasbaarheid, tijdelijkheid, verplaatsbaarheid, circulair bouwen en wonen?

Woningbouwopgave

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) wil samen met de rijksoverheid optrekken om te voorzien in de enorme woningbouwbehoefte in de regio. De totale behoefte is 230.000 woningen tot 2040, waarvan een groot deel al moet worden gebouwd voor 2025. De bouw van zoveel woningen heeft een grote impact op de ruimte en de bereikbaarheid in de regio. De leerlingen deden onderzoek naar sleutelgebied: De stationsgebieden in Almere.