OPEN MONUMENTENDAG // Overige openstellingen in Haarlemmermeer

Historisch Museum Boerderij Mentz

Deze boerderij bestaat uit een woonhuis en schuren en een stallencomplex. Bij het vooraanzicht van de boerderij zijn de grote dakoverstekken met de opvallende geschulpte randen goed te zien. De indeling van de voorgevel is nog authentiek. Dat wil zeggen dat de ramen en deuren altijd op deze plekken hebben gezeten. De rondboogvensters met de zesruiterramen zijn bijzonder aan deze boerderij. De schuren hebben schil- en zadeldaken.

Deze boerderij heeft zijn naam te danken aan Ing. J Mentz. Hij maakte deel uit van de commissie voor de droogmakerij van het Haarlemmermeer.

Het museum is tegen gereduceerd tarief te bezoeken tijden de Open Monumentendagen.

Voor meer informatie: klik HIER


Cruquius museum

Dit voormalige gemaal van de Haarlemmermeer heeft nog zijn oorspronkelijke stoommachine.

Deze stoommachine is uniek omdat het de grootse in de wereld is. Samen met de Lynden en de Leeghwater pompte dit gemaal het Haarlemmermeer droog van 1849 tot 1852. Het gemaal is nu museum. In het museum is een hele nieuwe tentoonstelling te zien waarbij je de werking van het gemaal kan ervaren en je veel kan leren over de waterhuishouding van de Haarlemmermeer.

De stoommachine beweegt weer zodat gedemonstreerd kan worden hoe het pompen toen ging.

Naast het museum is 'Het Theehuis' gevestigd, waar wat gedronken en gegeten kan worden en dat omgeven wordt door monumentaal groen.

Het museum is tegen gereduceerd tarief te bezoeken. De rondleiding is wel gratis.

Voor meer informatie: klik HIER


Molen De Eersteling

Deze Korenmolen 'de Eersteling' dankt zijn naam aan het feit dat dit de eerste molen is die na de verkaveling en in cultuur brengen van de Haarlemmermeer, is gebouwd. Later zijn er nog vijf molens bij gekomen. Deze molens zijn ondertussen door brand en verwoesting ook al weer verdwenen.

Deze ronde stenen korenmolen uit 1856 met molenaarswoning is een bovenkruier van het type grondzeiler. Tot 1930 is de molen als windmolen in gebruik geweest. Vanaf toen is er veel maalwerk gedaan in de motormaalderij die er naast gestaan heeft. Tijdens de hongerwinter van 44-45 heeft de molen nog volledig om windkracht gefunctioneerd. In de jaren erna kwam er steeds meer bebouwing om de molen te staan waardoor windvang steeds slechter werd. Vanaf de jaren 50 vond al het maalwerk in de motormaalderij plaats.

De Eersteling stond vroeger elders in Hoofddorp en is in 1977 in zijn geheel per vrachtwagen verplaatst naar de heuvel / Linie dijk waarop hij nu staat.

De molenaarswoning is in 1985 verplaatst.

Tijdens de Open Monumentendag kunt u zeker een kijkje komen nemen bij de molen maar 1, 5 meter afstand in de molen lukt niet dus helaas is dit jaar alleen de molen van de buitenkant te bekijken. Het winkeltje is wel open!

Voor meer informatie: klik HIER


Stoomgemaal Halfweg

Proef de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zoals vroeger werkt: met kolenvuur, stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine, het bruisende water, voortgestuwd door zes schepraderen die samen anderhalf miljoen liter water per minuut verplaatsen.

In Halfweg, in het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld, genomineerd voor de verkiezing van Monument van het jaar 2020 van de gemeente Haarlemmermeer, speelt zich het waterbeheer van weleer af. Kom er aan de weet, welke belangrijke rol het stoomgemaal, dat sinds 1983 een Rijksmonument is, van 1852 tot 1977 had in de waterhuishouding van het waterschap Rijnland en hoe nauw het verbonden was met de geschiedenis van de Haarlemmermeer.

En ook voor kinderen is er veel te beleven: er zijn modelstoommachines en een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren. De vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten, geven tijdens de Open Monumenten Dagen graag uitleg.

Voor meer informatie: klik HIER


De Witte Boerderij

Deze boerderij is een van de eerste boerderijen uit de Haarlemmermeer. Hij is in 1860 gebouwd door Klaas Cornelis Koker uit Broek in Waterland. Deze witte bakstenen boerderij van het kop-romptype is een karakteristiek voorbeeld van een kleinere boerderij in de Haarlemmermeer. De boomgaard is uit latere tijd. Tegenwoordig is hier de historische vereniging Meer Historie gevestigd en is er een depot van de kleine collectie-items.


Voor meer informatie: klik HIER


Kunstfort bij Vijfhuizen

Zondag 13 september

Voor meer informatie: klik HIER


Kleine Vennep

U kunt heerlijk nazomeren op het avontuurlijke theaterfestival Grazende Zwaan op en om boerderij Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Een festival voor de hele familie boordevol locatietheater, straattheater, familietheater, concerten en nog véél meer leuks en lekkers!

Podium voor Architectuur staat op Festival Grazende zwaan met een aantal activiteiten.

Voor meer informatie: klik HIER

Klik HIER voor meer informatie over en de gehele programmering van het festival.