Uitgesteld // Verwonderingstochten: Buitenveldertbaan

‘De grootse fout van het plan Dellaert’, zo oordeelde hoogleraar akoestiek Cornelis Kosten begin jaren zestig over de geplande Buitenveldertbaan. Zijn protest had geen zin, de baan kwam er. Sindsdien razen straalvliegtuigen over het duurste gedeelte van Groot-Amsterdam. En is de bouw van nieuwe woningen onmogelijk: de Raad van State haalde een streep door 4.582 geplande woningen.

We maken een bustocht langs de trainingsvelden van de Toekomst, de boorden van de Amstel, Oekraïense containerwoningen met moestuin, een gekraakt veldje, het hoofdkantoor van KLM, een paardenhotel, een openluchttheater en het favoriete winkelcentrum van expats. Onderweg richten Theo Baart en Tijs van den Boomen uw blik.

Aansluitend op de bustour houden we een opgewekte denkoefening over het gebied onder de Buitenveldertbaan. Er zijn twee sprekers, maar we willen vooral met de deelnemers aan de bustour in gesprek.


Podium voor Architectuur en Arcam werken samen met Theo Baart en Tijs van den Boomen aan een serie Verwonderingstochten met dialoog, onder de banen, in het veld.

De serie is een vervolg op zowel de Luchthavensymposia die Podium voor Architectuur in de periode 2012-2016 organiseerde, als de Safari’s MRA in samenhang met de verkenningen van Theo Baart voor de publicatie Groot Amsterdam.

Foto: Theo Baart