Foto: Edith Frieling
Dossier Rijsenhout bekijk alle Projecten

Destination Rijsenhout

Sectie
Erfgoed
Rijsenhout

In de aanloop naar de Dag van de Architectuur 2018 organiseerde Podium voor Architectuur een wedstrijd voor amateurfotografen met de titel Destination Rijsenhout. De opgave was Rijsenhout in twee foto's te fotograferen. Een foto van de bestaande situatie in Rijsenhout en een verbeelding van de kansen voor Rijsenhout.

Een deskundige jury heeft de meest indrukwekkende foto’s geselecteerd. Deze werden tot de hele maand juni geëxposeerd in een buiten tentoonstelling in de polder van Rijsenhout. De winnende foto is gemaakt door Hans Peter Föllmi. Andere winnaars waren Edith Frieling en Ale Gercama. Arno Konijnendijk kreeg een eervolle vermelding. De ingezonden foto's zijn beoordeeld door een jury bestaande uit Loek van Vliet (fotograaf), Hein van Elderen (inwoner Rijsenhout) en Gerben van der Knaap (Regiegroep Rijsenhout).

Het was de fotografen nadrukkelijk toegestaan de foto's digitaal te bewerken, om de voorbeeldskracht alle ruimte te geven. Bij de beoordeling van de foto's lette de jury op de volgende aspecten:

  • Persoonlijk standpunt / verbeelding
  • Atmosfeer en gevoel
  • Fotografische kwaliteit
  • Relevantie met het thema
  • Originaliteit
  • Creativiteit
  • Compositie en contrasten

Uit het juryrapport

'De foto werd zeer enthousiast door de jury ontvangen. Kan Rijsenhout experimenteren met Tiny Houses? Kan je de vele oude kassen gebruiken door (Tiny) Houses te bouwen? De verbeelding van Hans Peter helpt op weg naar realisatie. De jury verkoos deze foto niet voor niets als winnende inzending. Daar aan toevoegend is het vogelperspectief ook uniek in alle inzendingen, en geeft het een overzicht en idee van de schaal van de ruimte'.

Deelnemende fotografen

Arno Konijnendijk, Ale Gercama, Bob Brandjes, Edith Frieling, Hans Peter Föllmi, Rinus Otte.