Foto uit privéarchief
Veiligheidsportretten bekijk alle Processen

Veiligheidsportret 3 // Carina

Sectie
Gesprekken
Veiligheidsportretten
Participatie
Gepubliceerd op

Carina woont al sinds ze een jaar oud was in Nieuw-Vennep (met een korte onderbreking in Hoofddorp),was vijftien jaar politieagent bij Politie Kennemerland, werkte later bij de recherche en is sinds 2012 eigenaar van een particulier recherchebureau, Inquirendum.

Eigen rechercheur

“Bij de politie kwamen er vaak mensen die we niet konden helpen: hun probleem was dan civielrechtelijk, terwijl de politie zich op strafrecht richt. Er werden dus mensen niet goed geholpen terwijl ze echt een probleem hadden. Er is één grensgeval, dat wel onder het strafrecht valt: stalking. Hier vullen particuliere bureaus een tekort aan capaciteit op.”

De problemen van ondernemers

“Dat kun je als werkgever niet zomaar zeggen, al is het wel zo dat werknemers af en toe wat weerbaarder mogen worden. Werkgevers hebben ook te maken met werknemers die stelen, en dan gaat het niet om een pennetje of een pak papier. Denk aan goederen uit opslagloodsen, geld (even iets overboeken naar je eigen rekening) of hardware. In veel gevallen is de werknemer als vanzelf in de verleiding gebracht en ging het van kwaad tot erger. De werkgever heeft dan ook de verantwoordelijkheid om die verleiding tegen te gaan. Voorlichting is daarbij belangrijk: ‘Weet je wel wat er gebeurt als je op fraude of diefstal betrapt wordt?’”

Afspraak bij het recherchebureau

Werkgevers kunnen het bureau van Carina bellen en bespreken wat precies het probleem is. ‘’Dan kun je al wel invoelen of je iets voor de beller kunt betekenen. Is dat zo, dan volgt een afspraak voor een gesprek ter plekke. Het is noodzakelijk documentatie te overleggen, om te kijken of de werkgever zelf wel genoeg gedaan heeft. Daarna wordt een plan gemaakt: urenberekening, klant akkoord, dan aan de slag.’’

“Voorlichting is ook belangrijk: Weet je wel wat er gebeurt als je op fraude of diefstal betrapt wordt?”

Bewustwording

“Veiligheid is vooral veel bewustwording, ook op digitaal gebied. Je kunt mensen meer voorlichting geven, maar ze moeten ook zelf goed nadenken. Goed lezen, niet te snel op linkjes klikken.”

Voor Carina persoonlijk heeft prettig wonen prioriteit, en de kinderen moeten veilig de deur uit kunnen. Verkeer moet als veiligheidsthema ook genoemd worden. Basisscholen zijn goed bezig met fietslessen, die heel belangrijk zijn.

“Veiligheid is vooral veel bewustwording, ook op digitaal gebied. Je kunt mensen meer voorlichting geven, maar ze moeten ook zelf goed nadenken.”

Jeugdcriminaliteit, verleidingen?

“De verleidingen lijken steeds groter te worden, denk alleen al aan het in aanraking komen met verdovende middelen en alcohol. Je hoort verhalen van softdrugs en alcohol bij kinderen. Dus moeten we mensen beter beschermen, alert zijn. Voor weerbaarheid zorgen. Hoe pakken we dat op? Het is makkelijk om naar de politie te wijzen, maar de basis ligt echt bij de ouders en/of opvoeders.” De politie is er voor handhaving. Alleen heeft de politie een capaciteitstekort. Als moeder en exagent vindt Carina dat geen goede ontwikkeling.

Menselijke maat

“De grenzen zijn wel aan het vervagen; mensen durven kinderen vaak niet meer terecht te wijzen, en dat is soms alarmerend. De samenleving verhardt. Sociale media spelen daarin een lastige rol, omdat ze zo laagdrempelig, anoniem zijn: geen face to face-contact. Heel vervelend is dat oude berichten er voor altijd op blijven staan… dat is misschien zelfs wel eng. Inmiddels zie je best vaak bedreigingen op sociale media geuit worden.”

Stalking en privacy

Toch nog even terug naar het strafrecht: het aantal gevallen van stalking neemt toe, en ook dat hangt samen met de sociale media. Het is zo makkelijk om vanuit de anonimiteit iemand helemaal gek te maken met berichten. Carina heeft zaken onder handen gehad die bepaald niet fris waren. Privacy is natuurlijk wel goed, maar heeft ook zijn nadelen, omdat de onderzoeken daardoor moeilijker gemaakt worden.

“Dit is overduidelijk een digitaal verschijnsel. Het is zo gemakkelijk geworden om iemand helemaal met de grond gelijk te maken. Daarom neemt het ook toe. Het is een vorm van onveiligheid waarvan we als samenleving nog niet helemaal de consequenties doorhebben. Dit is een kwestie van bewustwording: mensen moeten echt weten wat er kan gebeuren.”

Meer fysiek ontmoeten

“Voor jongeren is een digitale leefstijl inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Al zijn scholen wel bezig kinderen bewust te maken van de gevaren. We moeten vooral fysieke actie zoals sporten blijven stimuleren, en zorgen dat het niet te duur wordt. Er zijn genoeg mensen die hun kinderen niet op een sport kunnen doen. Terwijl je dáár juist je fysieke contacten kunt onderhouden, die zo belangrijk zijn.”