De Gerritshoeve bekijk alle Projecten

Kunnen we de schuur meenemen?

Sectie
Erfgoed
Gerritshoeve

Alle activiteiten vertragen wereldwijd. Zo ook het proces van demontage en wederopbouw van de Gerritshoeve op de nieuwe plek, met een nieuwe functie. De gedroomde mooie voorjaarsdagen van 2020 vloeiden over naar de blauwe luchten van 2021. De demontage van de schuur kon beginnen. Gijs de Waal begon in 2015 de zoektocht naar een waardevolle schuur, samen met lokale agrariërs. Het werd de schuur van de Adolfshoeve (gebouwd 1893) aan de Hoofdweg. Gijs vroeg het gewoon: 'Kunnen we die meenemen?'

De schuur wordt een eigentijds gebouw waarin wel alle materialen zijn hergebruikt. Hergebruik van materialen staat voorop zegt De Waal: 'Dat vraagt om een methodiek in de bouw, om ambacht. Het kost tijd en geld maar als deze werkwijze plaats krijgt in architectuur en stedenbouw, is de gelaagdheid van verleden, heden en toekomst zichtbaar en verkrijgt waarde. De toekomst krijgt betekenis vanuit verleden.' Het duurzame café-restaurant wordt 350 vierkante meter groot en er komt een terras met 300 plaatsen. De Gerritshoeve gebruikt zoveel mogelijk lokale producten. Het wordt een plek waar je kan lunchen, dineren en borrelen.

Foto: Kees van der Veer
Foto: Kees van der Veer

Demontage in anderhalve week

Na jaren voorbereiding en uitstel vanwege de pandemie startte in februari de afbouw - een secuur proces dat De Waal goed heeft voorbereid. Bij de demontage en het transport wordt zoveel mogelijk met grote elementen gewerkt. Daardoor kunnen alle houtverbindingen zoveel mogelijk bewaard blijven en gaat zo min mogelijk stuk. Volgens het systeem van demontage en de opbouw zijn grote elementen genummerd. Maar zo vertelt De Waal:

"Ik herken ze ook wel zonder de nummering."

Het gewicht van de balken

De schuur is ongeveer 12 meter hoog en de zwaarste balken zijn gigantisch met hun gewicht van 500 kilo. Gijs heeft met verwondering gedacht aan de bouw: 'Ik heb me vaak verbaasd hoe ze de schuur destijds hebben opgericht zonder kranen of modern materieel.'

Bij het demonteren zijn de elementen goed naar beneden gekomen. Sommige stukken gevel vielen wel een beetje uit elkaar maar dat was niet onverwacht. Het ging ongelooflijk snel. De drie geplande weken bleken niet nodig. De mooie voorjaarsdagen waren voldoende. Met anderhalve week was de schuur van de oude locatie verdwenen.

Foto: Kees van der Veer. VLNR Stefan Hilterman (Filmmaker), Gijs de Waal en Sam Langeveld (Sam zit in het 4e jaar voor de opleiding bouw aan het NOVA-college en loopt stage bij Gijs)
Foto: Kees van der Veer. VLNR Stefan Hilterman (Filmmaker), Gijs de Waal en Sam Langeveld (Sam zit in het 4e jaar voor de opleiding bouw aan het NOVA-college en loopt stage bij Gijs)

Gijs de Waal vertelt : "Ik ben zo blij dat het nu eindelijk kan beginnen. Het liefst zou ik me nu voor 100% op het gebouw concentreren, maar ik wordt toch ook nog regelmatig door de gemeente bevraagd over allerlei vergunningen, waarvan er altijd nog meer nodig zijn."

Nieuwe rol voor Erfgoed

De transformatie van de Gerritshoeve is een goed voorbeeld van de rol die erfgoed in de leefomgeving kan spelen. De schuur krijgt een nieuwe functie en is een beeldbepaler bij de entree van wat de dichtst bewoonde locatie van Nederland gaat worden, op 3 minuten van station Schiphol en 7 minuten van station Amsterdam-Zuid. Het wordt een toonbeeld van circulaire bouw en innovatieve installatietechnieken. Hoofddorp krijgt daarmee het Haarlemmermeerse icoon van de toekomst.

Gerritshoeve demontage

Uniek proces delen met bewoners

Podium voor Architectuur volgt met De Waal het proces van afbraak en wederopbouw door het maken van een filmisch verslag door Stefan Hilterman en fotografie door Kees van der Veer. Verspreid over het jaar zijn er lezingen op de bouwlocatie over de methodiek en het behoud van bouwhistorische elementen in een toekomstbestendige versie. Bij de herbouw worden, aanvullend op het vaste team van De Waal, de historische partners en jongeren betrokken. Afhankelijk van de covid maatregelen.