Open Monumentendag 2020: Het LeermoNUment benoemd

Gepubliceerd op

Open Monumentendag

Een Dag vol Monumenten en Architectuur

De landelijke Dag van de Architectuur op 20 juni is door de coronacrisis in het water gevallen. Daarom gaan we deze dag combineren met Open Monumentendag. Het verleden en het heden in één dag. Want zoals wethouder Johan Rip in de podcast Stadscentrum het benoemt:

"Ik hoop op vernieuwing en een mooie toekomst van onze groeiende stad, maar ik hoop ook dat we binnen die groei onze identiteit weten vast te houden en vast te leggen."

Van het verleden kun je leren. Haarlemmermeer heeft als jonge gemeente veel erfgoed dat ingezet kan worden als springplank naar de toekomst. Het thema LeermoNUment past ons dus goed.

Wat is er te doen?

De centrale route loopt door het centrum van Hoofddorp naar Hyde Park. En de Geniedijk verbindt het Fort van Hoofddorp met het Fort bij Aalsmeer waar Fortboerderij Dijkzicht samen met CRASH een programma biedt.

Expositie in Galerie de Meerse

Startpunt is de expositie in het Cultuurgebouw: Eigentijds Erfgoed; transformatie van erfgoed als kans voor de toekomst.

Erfgoed – landschap en monumenten – is bepalend voor de identiteit van een gebied. Als we de waarde van dit erfgoed NU betekenis geven, en zichtbaar maken voor eigentijds gebruik, zoals recreatie, horeca of als werklocatie, kunnen veel bewoners er plezier aan beleven. Als we er waarde aan toekennen, betekent dat we het erfgoed behouden. Voordat het te laat is.


Voor meer informatie over de programmering op deze locatie: klik HIER.

Maquette Gerritshoeve: Gijs de Waal // foto: Kees van der Veer
Maquette Gerritshoeve: Gijs de Waal // foto: Kees van der Veer

Fort bij Aalsmeer

Crash en MijnFort presenteren ‘NavigatieLandschap’ op het Fort bij Aalsmeer. ‘Navigatielandschap’ is een zoektocht naar de verbinding met het landschap om ons heen. Het is een belevenis om de mens in de 21e eeuw de weg te laten vinden in de eigen omgeving en daarmee verbon-den te zijn. Hoe organiseer je dat voor jezelf, hoe haal je dat dichtbij huis? Wij denken dit te bereiken door de bezoeker een verleiding, een inspanning, een verhaal, een ervaring te bieden. Kan het landschap jou helpen om te navigeren naar de toekomst? Kan het de inwoners van Rijsenhout helpen om hun dorp leefbaarder te maken?

Bezoekers kunnen op inschrijving deelnemen aan een persoonlijke wandeling, op eigen tempo en beleving. Kinderen kunnen deelnemen aan een workshop.


Voor meer informatie over de programmering op deze locatie: klik HIER

Fort bij Aalsmeer
Fort bij Aalsmeer

Fort van Hoofddorp

Het forteiland in Hoofddorp heeft een grootschalige renovatie ondergaan. Met de renovatie en herbestemming is het forteiland gered van het verval en getransformeerd tot een unieke ontmoetingsplek met ruimte voor horeca, culturele én educatieve activiteiten.

De rondleiding worden o.a. gegeven door initiatiefnemers van de herontwikkeling Serge Schoemaker en Femme Hammer. Ze vertellen beeldend over deze locatie. Tijdens de wandeling komen de architectonische details van het fort voorbij, maar praten ze ook over het proces van de herontwikkeling. Hoe kwam het tot stand en waar liepen ze tegenaan in de bijna tien jaar dat het duurde?

U kunt kijken naar de film INTERSPACED. Deze is deels opgenomen in het Fort.

Voor het gezin is er ook het spel ESCAPE FORT ISLAND. Dit is een variant op de escape room, maar dan nog spannender! In Escape Fort Island wordt iedere groep op het forteiland gedropt. De tijd start en iedere groep krijgt 45 minuten de tijd om de codes te kraken, te ontsnappen of de vlag te veroveren!

In de middag is er een muzikaal programma in het Openluchttheater van (op!) Het Fort.

De rondleidingen en game zijn op inschrijving.


Voor meer informatie over de programmering op deze locatie: klik HIER

Fort van hoofddorp // foto: MWA Hart Nibbrig i.o.v. Serge Schoemaker Architects
Fort van hoofddorp // foto: MWA Hart Nibbrig i.o.v. Serge Schoemaker Architects

Gerritshoeve

De Gerritshoeve is een klassieke houten boerenschuur uit Haarlemmermeer. Deze wordt afgebroken, verplaatst en weer opnieuw opgebouwd tussen de kastanjebomen in Beukenhorst-West. Op deze nieuwe locatie transformeert de Gerritshoeve tot horecagelegenheid en vormt de entree van de nieuwe wijk Hyde Park.


Voor meer informatie over de programmering op deze locatie: klik HIER

Gerritshoeve // foto: Kees van der Veer
Gerritshoeve // foto: Kees van der Veer

Familiefestival Grazende Zwaan

U kunt heerlijk nazomeren op het avontuurlijke theaterfestival Grazende Zwaan op en om boerderij Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Een festival voor de hele familie boordevol locatietheater, straattheater, familietheater, concerten en nog véél meer leuks en lekkers!

Podium voor Architectuur staat op Festival Grazende zwaan met een aantal activiteiten.


Voor meer informatie over de programmering op deze locatie: klik HIER

Grazende Zwaan
Grazende Zwaan

Wandeling door het Stadscentrum Hoofddorp

Polderarchitect Joop Slangen neemt u mee op een verrassingstocht door het Stadscentrum. Vanuit zijn deskundige en persoonlijke verhaal lopen de deelnemers mee langs een aantal locaties met een verleden zoals het Diktromplein, de Binnenweg en het Raadhuisplein. Bij de tocht hoort ook het leren ‘kijken door de toekomstbril’ want, veel is nog niet gebouwd.

Met een start voor de entree van het Cultuurgebouw en voor de liefhebbers eindigend bij de expositie Eigentijds Erfgoed.


Voor meer informatie over de programmering op deze locatie: klik HIER

Foto: Kees van der Veer
Foto: Kees van der Veer

Overige openstellingen in Haarlemmermeer

Historisch Museum Boerderij Mentz Deze boerderij bestaat uit een woonhuis en schuren en een stallencomplex. Bij het vooraanzicht van de boerderij zijn de grote dakoverstekken met de opvallende geschulpte randen goed te zien. De indeling van de voorgevel is nog authentiek. Dat wil zeggen dat de ramen en deuren altijd op deze plekken hebben gezeten. De rondboogvensters met de zesruiterramen zijn bijzonder aan deze boerderij. De schuren hebben schil- en zadeldaken.

Cruquius museum Dit voormalige gemaal van de Haarlemmermeer heeft nog zijn oorspronkelijke stoommachine.

Deze stoommachine is uniek omdat het de grootse in de wereld is. Samen met de Lynden en de Leeghwater pompte dit gemaal het Haarlemmermeer droog van 1849 tot 1852. Het gemaal is nu museum. In het museum is een hele nieuwe tentoonstelling te zien waarbij je de werking van het gemaal kan ervaren en je veel kan leren over de waterhuishouding van de Haarlemmermeer.

Molen De Eersteling Deze Korenmolen 'de Eersteling' dankt zijn naam aan het feit dat dit de eerste molen is die na de verkaveling en in cultuur brengen van de Haarlemmermeer, is gebouwd. Later zijn er nog vijf molens bij gekomen. Deze molens zijn ondertussen door brand en verwoesting ook al weer verdwenen.

Tijdens de Open Monumentendag kunt u zeker een kijkje komen nemen bij de molen maar 1, 5 meter afstand in de molen lukt niet dus helaas is dit jaar alleen de molen van de buitenkant te bekijken. Het winkeltje is wel open!

Stoomgemaal Halfweg Proef de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zoals vroeger werkt: met kolenvuur, stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine, het bruisende water, voortgestuwd door zes schepraderen die samen anderhalf miljoen liter water per minuut verplaatsen.

Ook voor kinderen is er veel te beleven: er zijn modelstoommachines en een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren. De vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten, geven tijdens de Open Monumenten Dagen graag uitleg.

De Witte Boerderij Deze boerderij is een van de eerste boerderijen uit de Haarlemmermeer. Hij is in 1860 gebouwd door Klaas Cornelis Koker uit Broek in Waterland. Deze witte bakstenen boerderij van het kop-romptype is een karakteristiek voorbeeld van een kleinere boerderij in de Haarlemmermeer. De boomgaard is uit latere tijd. Tegenwoordig is hier de historische vereniging Meer Historie gevestigd en is er een depot van de kleine collectie-items.


Voor meer informatie over de programmering op deze locaties: klik HIER

Foto: Kees van der Veer
Foto: Kees van der Veer