Tentoonstelling (T)huis voor Ontheemden

BAG2WORK - No Mad Makers

60.000 asielaanvragen in 2 jaar tijd en 16.000 statushouders in afwachting van huisvesting. De komst van zoveel statushouders vormt een morele en organisatorische uitdaging voor onze samenleving.
Wie vangt ze op? En waar? Wat voor woningen zijn geschikt? En hoe kun je als ontwerper bijdragen aan integratie en begrip?

Het Podium voor Architectuur organiseert van 2 t/m 26 februari 2017 de tentoonstelling '(T)huis voor Ontheemden' over de ontwerpkwesties bij het huisvesten van statushouders. 

Hoe definiëren we de opgave? Wat zijn de verschillen tussen opvang in de regio en opvang in Nederland? Welke rol kan ontwerp spelen bij huisvesting? En wat kan huisvesting betekenen voor integratie?

(T)huis voor Ontheemden
De tentoonstelling laat o.a. zien met welke oplossing Ymere komt voor de huisvesting van statushouders. Er wordt een selectie getoond uit de ‘What Design Can Do Refugee Challenge 2016’. COA en Atelier Rijksbouwmeester tonen de uitkomsten van prijsvraag en ‘A Home Away From Home’. De leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum hebben gewerkt aan een vergelijkbare social design challenge. No Mad Makers up-cyclede samen met bootvluchtelingen van boten en reddingsvesten de rugzak ’BAG2WORK’. 

(T)Huis voor Ontheemden is een gelaagde en informatieve tentoonstelling over een gecompliceerd, sociaal-maatschappelijk onderwerp dat voortdurend vraagt om een dialoog. Als bezoeker kun je door de tentoonstelling heen ‘zappen’, ideeën met elkaar verbinden, vragen stellen en antwoorden vinden, nieuwe kennis opdoen en de kracht van (sociaal) ontwerp ontdekken. 

Duur tentoonstelling:  2 februari t/m 26 februari 2017
Locatie:  passage van Het Cultuurgebouw, te Hoofddorp.

Podium voor Architectuur programmeerde in het kader van deze tentoonstellingen twee lezingen:

Lezing donderdag 2 februari 2017
Marcel van Heck presenteert namens Atelier Rijksbouwmeester de uitkomsten van de prijsvraag ‘A Home Away from Home’. Fotografen Loek van Vliet, Kim Tieleman en Vincent Van Gaalen vertellen in hun lezing over het project ‘Can(t) Live (T)here’.
Meer info

Lezing donderdag 9 februari 2017
Kwartiermaker en adviseur Jasper van der Wal presenteert zijn initiatief De Buren van Statushouders en de rol van huisvesting bij integratie. De makers van Comfort City, winnaars van de prijsvraag A Home Away From Home, vertellen over hun visie en huisvestingsontwerp.
Meer info

Overzicht deelnemers tentoonstelling:

 • BAG2WORK - No Mad Makers
 • A Home Away From Home - COA  en Atelier Rijksbouwmeester
 • Rondje Cultuur - Haarlemmermeer Lyceum
 • Thuis ver van Huis - Herbert Vissers College 
 • ‘Can(t) Live (T)here’
 • Interview - Shyam Khandekar 
 • VluchtelingenWerk Nederland
 • Huisvesting statushouders - Ymere
 • De rol van ontwerp en huisvesting bij integratie - De Buren van Statushouders
 • Manifest - Podium voor Architectuur
 • Refugee Challenge 2016 - What Design Can Do

Programma