Tentoonstelling GROND - Bewegen in lijnen en cirkels

TRACTORDANS 2014

"He said he wasn't that good a dancer, but the instructions were clear. He just had to follow the spiral line on GPS. It might work, but only if every farmer along the road would join in." - Neeltje ten Westenend

Vanuit voortgaand onderzoek op de succesvolle Tractordans tijdens de Ringbiënnale in 2014 werpt Neeltje ten Westenend samen met fotograaf Stephan Keppel (die de dans vanuit een hoogwerker vastlegde) een nieuwe blik op de transitie en landbouw in Haarlemmermeer.

Voor de Ringbiënnale schreef Ten Westenend een choreografie voor tractoren en landbouwmachi­nes: de Tractordans, uitgevoerd door boeren van de Rijnlan­derweg, ten zuiden van Hoofddorp en Schiphol. Deze lange lintweg met grote variatie aan boerderijen laat zien hoe het oorspronkelijke kavellandschap in de polder was ingedeeld. De Tractordans was een in GPS uitgezet parcours, gereden door de boeren van deze weg op hun trekkers en landbouwmachi­nes, op een mooie dag in september.

De Tractordans maakte de betekenis van landbouw op een bijzondere manier zichtbaar. Neeltje ten Westenend vervolgt haar onderzoek naar de betekenis en het gebruik van gronden en landbouwmachines, in filmische beelden binnen een installatie.

Naast de film is er uniek fotomateriaal dat niet eerder is ver­toond; de digitale beelden gemaakt door kunstenaar Stephan Keppel in 2014 zijn nog niet uitgewerkt. Voor de tentoonstelling werkt Keppel toe naar een installatie waarin de abstractie van de landbouwmachines interactie aangaat met de ondergrond van de prints en de ruimte.

GROND is een tentoonstelling van Neeltje ten Westenend en Stephan Keppel en bestaat uit filmische en fotografische installaties. De opening vindt plaats tijdens de Ringbiënnale en is tot en met 23 oktober te zien in de Genieloods van het Kunstfort bij Vijfhuizen.

 

Tractordans from neeltje on Vimeo.