Opening expositie Parallel Landschap

Dwingelderveld - uit de serie Klimaatbuffers. Foto: Loek van Vliet

Wat voor landschap associeert u met het landschap van Haarlemmermeer? Door de ogen van kunstenaars, schilders, fotografen krijgt een landschap zijn eigen kleur; door de tijd heen verandert niet alleen het beeld op een doek of door de lens, maar ook het landschap zelf. 

Podium voor Architectuur is nieuwsgierig naar de transformaties van het landschap van Haarlemmermeer en nog meer naar hoe mensen dit landschap zien. Daarom organiseert het Podium in het najaar van 2015 de fotografiewedstrijd Parallel landschap. Gekoppeld hieraan gaf fotograaf Loek van Vliet op donderdag 17 september a.s. een lezing over parallel landschap, inclusief praktische tips, speciaal voor de deelnemers.

Mooie inzendingen
Inwoners en (amateur)fotografen stuurden een beeld van een landschap (een schilderij, foto of ander beeld van voor 1980) te kiezen en dit te vertalen naar een gelijksoortig landschap binnen Haarlemmermeer. Zo wordt een parallel landschap gecreëerd. 

Jurering en expositie
Een onafhankelijke enthousiaste en professionele jury beoordeelt in november alle parallelle landschappen en letten daarbij op de gelijkenis in compositie, atmosfeer en gevoel, fotografische kwaliteit, relevantie met het thema, originaliteit, creativiteit en aspecten als compositie, contrasten en kleurgebruik. De beste inzendingen worden geëxposeerd in Het Cultuurgebouw, opening is 10 december. 

De prijs
De top drie wint een print op groot formaat. 

Loek van Vliet (fotograaf)
Wat is een parellel landschap?  En hoe kun je als fotograaf dit landschap vastleggen? Fotograaf Loek van Vliet, jurylid van deze wedstrijd, gebruikt het landschap als inspiratie. Hoe kun je een landschap bekijken en hoe leg je die als fotograaf vast? "Als je hiermee bezig gaat, ga je anders naar het landschap kijken. Je eigen omgeving ga je met andere ogen zien." >> Lees een recent interview met Loek van Vliet over het landschap van Haarlemmermeer

Jacob Isaaksz van Ruisdael, Boslandschap met moeras (ca. 1665)
Jacob Isaaksz van Ruisdael, Boslandschap met moeras (ca. 1665)