Neeltje ten Westenend vertelt over ontstaan Tractordans en GROND

Tractordans 2014 - Foto: Stephan Keppel

Here I sit, trying to write and trying to remember some
worthwhile moments of the road I had taken. I’d travelled
this 18 kilometre long polder road many times and visited
some of the farms situated alongside it.
The first time I travelled the road, it felt to be very
long. I was biking and the road seemed endless.

Vanuit voortgaand onderzoek op de succesvolle Tractordans tijdens de Ringbiënnale in 2014 werpt beeldend kunstenaar Neeltje ten Westenend samen met fotograaf Stephan Keppel met de tentoonstelling 'GROND, bewegen in lijnen en cirkels' een nieuwe blik op de transitie en landbouw in Haarlemmermeer. Van 16 september t/m 23 oktober te zien in de Genieloods bij het Kunstfort bij Vijfhuizen.

Op zondag 16 oktober vertelt zij over de ontstaansgeschiedenis van de Tractordans in 2014 en het vervolg 'GROND, bewegen in lijnen en cirkels', een kleine, maar indrukwekkende tentoonstelling. 

Tractordans
Ten Westenend schreef twee jaar geleden een choreografie voor tractoren en landbouwmachi­nes: de Tractordans, uitgevoerd door boeren van de Rijnlan­derweg, ten zuiden van Hoofddorp en Schiphol. Deze lange lintweg met grote variatie aan boerderijen laat zien hoe het oorspronkelijke kavellandschap in de polder was ingedeeld. Het event bracht de boeren samen in een door Ten Westenend ontworpen spiraalvormig parcours uitgezet in GPS. Een eenvoudige choreografische ingreep, die zowel uitzoomt op de fysieke eigenschappen van het polderlandschap,  als inzoomt op de individuele boeren. Het statige grid van de kavels werd voor even doorbroken door een cirkelende beweging van gekleurde tractoren.

Nieuwe blik op de aarde van Haarlemmermeer
In de tentoonstelling 'GROND, bewegen in lijnen en cirkels' wordt de Tractordans opnieuw belicht en aangevuld met nieuw werk. Ten Westenend vervolgt haar onderzoek naar de Rijnlanderweg in een filmisch drieluik en samen met fotograaf Stephan Keppel werpt ze opnieuw een blik op de landbouwmachines, de grond, patronen en ritmes. Keppel ontwikkelde speciaal voor deze tentoonstelling een serie prints waarin de abstractie van grondbeelden (de ondergrond van het parcours) een relatie aangaat met het papier en de ruimte.

Tijd en locatie
De rondleiding door Neeltje ten Westenend vindt plaats op zondag 16 oktober a.s. aansluitend op de opening van de tentoonstelling 'Nagekomen oorlogsberichten' door Luuk Wilmering.
U bent welkom vanaf 15.00 uur bij Kunstfort bij Vijfhuizen.

Programma