Fotoprijsvraag Geluidslandschap

Podium voor Architectuur organiseert een fotoprijsvraag met de titel ‘Geluidslandschap’. Dit landschap is uniek voor Haarlemmermeer en is ontstaan op plekken waar de luchthaven en het omringende landschap elkaar ontmoeten, contrasteren en versterken. Maak kans op een plaats in de expositie ‘Geluidslandschap’ die in september opent en onderdeel vormt van de Ringbiënnale. Inzenden kan t/m 1 juni. ALLE inzendingen worden geëxposeerd tijdens de zomerexpositie van galerie De Meerse in Hoofddorp.

Iedereen in Nederland kent Schiphol als vertrek- en reislocatie. In Haarlemmermeer zijn de activiteiten op de luchthaven in de omgeving goed zichtbaar én hoorbaar. De inrichting van de ruimte rondom Schiphol is mede bepaald door de restricties vanwege de geluidsproductie. Zo mogen er op veel plekken in Haarlemmermeer geen woningen worden gebouwd. Daarom wordt de beschikbare ruimte op veel andere manieren gebruikt.

De Haarlemmermeerpolder heeft een agrarische oorsprong. Boerenbedrijven, sloten en wegen zijn in een grid van lange, rechte lijnen aangelegd. Diagonaal daarop liggen de start- en landingsbanen van Schiphol. Op de plekken waar de polder- en de luchthavenstructuur elkaar raken zijn contrasten ontstaan die nergens anders in Nederland zo duidelijk bestaan en dus Haarlemmermeer kenmerken.

In september 2014 opent de expositie ‘Geluidslandschap’ in Hoofddorp, als onderdeel van de Ringbiënnale. Daarna zal de expositie reizen langs andere locaties. Door foto’s in te sturen, is het mogelijk met naamsvermelding opgenomen te worden in de expositie. De foto’s zullen op groot formaat in het landschap te zien zijn. Alle ingezonden foto’s zullen tijdens een zomer-preview al te zien zijn in galerie De Meerse.

Samenwerking Zurich
Onder leiding van een professionele fotograaf zijn studenten van de ETH Zurich vorig jaar al op zoek gegaan naar het geluidslandschap in Haarlemmermeer. Deze foto’s vormen de basis van de tentoonstelling. Wat troffen de studenten aan? Direct naast de luchthaven kan je niet wonen maar bijvoorbeeld wél begraven, recreëren of parkeren. Schiphol zelf is op hun foto’s lang niet altijd zichtbaar, het ‘geluidslandschap’ gaat eerder over de gevolgen van de aanwezigheid van de luchthaven op het ruimtegebruik in de polder.

Meedoen?
Deelnemen aan de prijsvraag is voor iedereen mogelijk! Ook als je niet in de gemeente Haarlemmermeer woont. Stuur je foto’s in* naar info@podiumarchitectuur.nl onder vermelding van ‘Geluidslandschap’. Iedere deelnemer kan maximaal 10 foto’s insturen.
Insturen is mogelijk t/m 1 juni 2014. Een vakjury bepaalt welke foto’s in de expositie van de Ringbiënnale een plek krijgen. Alle deelnemers aan de prijsvraag ontvangen een uitnodiging voor de feestelijke opening van de expositie.

* Hou er met fotograferen rekening mee dat de foto’s op groot formaat afgedrukt worden. Grote fotobestanden kunt u versturen via www.wetransfer.com. Alle foto’s worden met naamsvermelding opgenomen in de tentoonstelling, tenzij de maker daar bezwaar tegen heeft.

De fotoprijsvraag is door het Podium voor Architectuur opgezet in samenwerking met het ‘Airports and Cities research platform’, onderzoeksgroep Better Airport Regions. De term ‘geluidslandschap’ is door de onderzoeksgroep in het leven geroepen om de omgeving van Schiphol te duiden. De onderzoekers van de ETH Zürich werken onder leiding van de Nederlandse Professor Kees Christiaanse samen met de TU Delft, de Universiteit van Amsterdam, de TU München en Schiphol theGrounds aan het project Better Airport Regions. Samen met de tentoonstelling ‘Geluidslandschap’ organiseert het Podium voor Architectuur in najaar 2014 een symposium over het onderwerp.

 

Deze fotoprijsvraag wordt mede mogelijk gemaakt door: 

Programma