EXPOSITIE maquettes 'Welkom in PARK21!'

Expositie maquettes Park21

Afgelopen maanden ontwierpen leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum voorstellen voor een entree in PARK21. Het eindresultaat, de maquettes, zijn nu te bewonderen in de etalage van Het Cultuurgebouw. Rob van Aerschot, projectmanager van dit ruimtelijke plan dat tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wordt gerealiseerd, legde de opgave uit. PARK21 is op zoek naar plannen voor entrees naar het park: subtiel, groots, in enkel- of meervoud, uniek, sterk, met een verhaal, verbonden aan de plek. 

42 leerlingen van HAVO-4 en VWO-5 van het Haarlemmermeer Lyceum deden inspiratie en kennis op in twee gastlessen door Paul de Kort en Vista Landschapsarchitectuur en Stedenbouw. Onder begeleiding van docenten gingen de leerlingen aan de slag. Het resultaat: bijzonder kwalitatief sterke en innovatieve ontwerpen die begin februari werden beoordeeld door een deskundige jury. 

De jury, met als voorzitter wethouder Tom Horn, was onder de indruk: “Wat hier staat, imponeert echt. Ik wil een groot compliment maken aan iedereen. Wij zijn positief verrast hoe mooi en creatief jullie het hebben opgepakt,” aldus de juryvoorzitter. De ontwerpen van Janne en Nienke, en Rosita en Meike veroverden de harten van de jury. In het voorstel van Janne en Nienke komt op diverse plekken in PARK21 een deur, van verschillende grootte en vorm, geopend of dicht, en zouden ook een rol kunnen spelen in informatievoorziening. De deuren verwijzen naar een welkom of vertrek, verbinding van de ene wereld met de andere. Tegelijkertijd prikkelen de objecten de nieuwsgierigheid en verrassing bij de bezoekers van het park. 

Rosita en Meike ontwierpen een abstract kunstwerk dat op diverse punten in het park komt te staan en zo verschillende plekken verbindt. Het werk refereert naar het meer dat ooit op deze plek was, verbeeldt de winst van de huidige polder. Grond en hemel worden in de referentie naar het water verbonden. ’s Nachts licht het object subtiel op. Abstractie prikkelt fantasie en verbeelding, maar is tegelijkertijd gecombineerd met praktisch gebruik: het object kan als speelplek dienen. 

Alle ontwerpen zijn t/m 14 maart te zien in de etalage van Het Cultuurgebouw. 
De expositie is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.