Wakker worden in het Antropoceen

Foto: NASA

Graag tippen wij de lezingenreeks ‘Wakker worden in het Antropoceen’, die op 18 december begint in Pakhuis de Zwijger. In ‘Wakker worden in het Antropoceen’ wordt van gedachten gewisseld over het nieuwe tijdperk – het tijdperk van de mens.

De term 'Antropoceen' is in het leven geroepen als reactie op de schokkende constatering dat de invloed van de mens op de aarde langzamerhand als een geologische kracht beschouwd moet worden. Het mensdom beïnvloedt de belangrijkste chemische cycli op planetaire schaal, de sedimentatie van alle rivieren, de biodiversiteit, de zuurgraad van de oceanen, het landgebruik en het klimaat.

Tijdens de eerste bijeenkomst  op 18 december heten een drietal sprekers je welkom in het Antropoceen. Het gaat om landschapsarchitect Dirk Sijmons, emeritus hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek en filosofe Lisa Doeland. Met hen wordt achterhaald waar dit begrip vandaan komt en welke betekenis het heeft. Over de definitie verschillen de geleerden van mening. Over het nut van het begrip in de publieke discussie eveneens. Is het een tastbare geologische realiteit of is het de zoveelste metafoor die probeert de milieucrisis van een titel en een handelingsperspectief te voorzien? En is het een wake-up call voor het opnieuw formuleren van verantwoordelijkheden of is het een verhullende term die zonder onderscheid ‘de mens’ de schuld geeft en daarmee de problemen depolitiseert? Kortom, een eerste schets.

Voor meer informatie en reserveren verwijzen wij graag naar de website van Pakhuis de Zwijger.